Catastrofa aeriană din Ucraina: Puţine şanse de acces la locul tragediei, consideră Australia

Forţele de poliţie olandeze şi australiene au puţine şanse pentru moment de a ajunge la locul prăbuşirii avionului malaezian în estul Ucrainei, plan la care poliţiştii au renunţat deja duminică, a indicat luni un înalt responsabil australian, citat de AFP.
Tensiune maximă în urma doborârii unui avion al Malaysia Airlines cu pasageri la bord în estul Ucrainei. (youtube.com)
Epoch Times România
28.07.2014

Forţele de poliţie olandeze şi australiene au puţine şanse pentru moment de a ajunge la locul prăbuşirii avionului malaezian în estul Ucrainei, plan la care poliţiştii au renunţat deja duminică, a indicat luni un înalt responsabil australian, citat de AFP.

''Luptele ne-au luat prin surprindere. Dacă este vorba de o adevărată ofensivă pentru a recâştiga teren, va fi nevoie de mai multe zile până să putem merge, în deplină securitate, la locul'' prăbuşirii avionului, a declarat Andrew Colvin, director-adjunct al Poliţiei federale australiene, pentru postul ABC (Australian Broadcasting Corporation).

Poliţiştii veniţi din Olanda (care a avut 193 de cetăţeni la bordul avionului malaezian prăbuşit în estul Ucrainei) şi Australia (cu 28 de cetăţeni şi 9 rezidenţi la bordul Boeingului-777) au renunţat duminică să se deplaseze la locul tragediei, din cauza luptelor din zona din estul Ucrainei controlată de către separatiştii proruşi. Tiruri de artilerie s-au auzit la un kilometru distanţă de locul prăbuşirii, care se află la circa 60 km est de Doneţk, capitala regională şi fief al insurgenţilor.

Andrew Colvin a indicat luni că poliţiştii australieni, neînarmaţi, au doar rolul de a supraveghea în mod detaliat locul catastrofei, misiunea lor, de cinci-şapte zile, fiind importantă pentru cerinţele anchetei, fără să fie implicaţi în securizarea locului.

Avionul Boeing al companiei Malaysia Airlines, care asigura legătura Amsterdam-Kuala Lumpur, cu 298 de persoane la bord, a fost doborât pe 17 iulie, la 10.000 de metri altitudine, de o rachetă sol-aer. O serie de elemente au determinat Kievul şi Occidentul să arate cu degetul înspre rebelii proruşi şi protectorii lor de la Kremlin. După zece zile de la dramă, fragmente de corpuri şi resturi ale avionului erau în continuare duminică răspândite în zona prăbuşirii, aflată sub controlul separatiştilor şi unde inspectorii nu au decât un acces limitat. În pofida unei încetări a focului fragile, în împrejurimile imediate ale locul tragediei activitatea inspectorilor este complicată de luptele dintre separatişti şi trupele guvernamentale care se intensifică în regiune.

Ministrul australian de externe, Julie Bishop, a sosit duminică la Kiev pentru convorbiri cu guvernul ucrainean în legătură cu securitatea locului prăbuşirii avionului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor