Vlad Hogea (PC): Guvernul condamă la moarte instituţii culturale importante din România
Guvenul va distruge, prin măsurile luate, unele instituţii culturale importante din România, a afirmat marţi vicepreşedintele Partidului Conservator Vlad Hogea.
"Guvenul Boc face tot ceea ce-i este cu putinţă pentru a distruge şi ultimele rămăşiţe ale Culturii autohtone. Bugetul alocat în anul 2010 Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (doar 689 milioane de lei) reprezintă o adevărată bătaie de joc, care condamnă la moarte, prin nefinanţare sau subfinanţare, instituţii importante precum: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Biblioteca Naţională, Centrul de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii, Centrul de Pregătire Profesională în Cultură, Centrul Naţional al Dansului, Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română", Centrul Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Editura Video, Institutul Naţional al Patrimoniului", a susţinut Hogea, într-o conferinţă de presă.
Vicepreşedintele PC a mai spus că, într-o asemenea situaţie "disperată" se află şi centrul Naţional al Cinematografiei şi Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor "RomâniaFilm".
"După căderea Cortinei de Fier, în niciuna dintre ţările fostului bloc socialist producţia autohtonă de film nu a înregistrat un recul atât de semnificativ ca în România", a spus conservatorul.
Vlad Hogea a catalogat ca fiind "anormală" trecerea Secretariatului de Stat pentru Culte în coordonarea directă a primului-ministru Emil Boc. El consideră că o astfel de măsură "reaminteşte de subordonarea Departamentului Cultelor de către Comitetul Central al Partidului Comunist Român, înainte de 1989".
Vicepreşedintele PC a menţionat că o situaţie nedorită există şi la Institutul Cultural Român.
"În fruntea acestei structuri se găseşte un detractor notoriu al poporului român, al trecutului nostru istoric şi al valorilor noastre tradiţionale: Horia Roman Patapievici, numit şi menţinut în funcţie de către Traian Băsescu. De altfel, în ultimii ani, singurele evenimente prin care s-a remarcat ICR, în mass-media românească şi internaţională, au fost mai multe expoziţii groteşti şi scandaloase organizate în SUA, Germania şi România", a afirmat Vlad Hogea.
La rândul său, şeful Departamentului de Administraţie Publică al PC, Bogdan Diaconu, a reiterat ideea necesităţii organizării unui referendum naţional pentru adoptarea Statutului Minorităţilor Naţionale.
"PC înţelege că, într-o alianţă de guvernare, pentru asigurarea liniştii acestei alianţe este nevoie de negociere. Dar a transforma negocierile politice într-un troc politic este destul de mult. În acest sens, tragem un semnal de alarmă în privinţa adoptării Statutului Minorităţilor Naţionale cu uşile închise. Este absolut necesar ca Statutul să fie pus în dezbaterea publică, să fie dezbătut de toate forţele politice, parlamentare sau chiar neparlamentare, şi apoi aprobat şi adoptat numai în urma unui referendum naţional", a mai spus Bogdan Diaconu.