Virusul Wuhan în Moldova la o lună de la primul caz: Din 4598 de teste, 965 sunt pozitive, 257 sunt lucrători medicali, 56 copii, iar 21 persoane au decedat

Medici în spitale din China se luptă cu epidemia cauzată de coronavirus Wuhan (HECTOR RETAMAL/AFP via Getty Images)
Maria Maevschi
07.04.2020

În Republica Moldova marţi 7 aprilie, din totalul de 4598 de teste efectuate timp de o lună, au fost înregistrate 965 de cazuri de infecţie cu noul tip de coronavirus. Din numărul total de cazuri, 854 sunt cu transmitere locală şi 111 sunt de import. Potrivit ministrului Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, starea de sănătate a 77 de persoane infectate este gravă, 335 sunt în stare de gravitate medie şi ceilalţi sunt în stare satisfăcătoare.

Totodată, Dumbrăveanu a specificat că la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, la moment, sunt internate 78 persoane infectate cu virusul Wuhan, dintre care 54 sunt copii şi 24 adulţi. În cadrul maternităţii „Emilian Coţaga” a Institutului Mamei şi Copilului sunt internaţi 2 copii şi 4 mame. În total, în instituţiile medico-sanitare sunt internaţi 56 de copii.

În total, până în prezent, 40 persoane s-au tratat de virusul Partidului Comunist Chinez, iar 21 persoane au decedat. Din ultimele două decese raportate fac parte un bărbat de 68 de ani, care a fost transferat din Spitalul Raional (SR) Căuşeni la Institutul de Medicină Urgentă (IMU) la data de 3 aprilie în stare extrem de gravă, şi un altul, la fel în vârstă de 68 de ani, internat la SR Glodeni, iar la data de 6 aprilie a fost transferat la IMU în stare extrem de gravă.

De asemenea, numărul lucrătorilor medicali infectaţi cu coronavirus, pe cale comunitară, habituală sau la locul de muncă, a ajuns la cifra de 257, dintre care asistenţi medicali – 88, personal medical auxiliar – 76, medici -70, felceri – 19, farmacişti – 3, paramedici - 1.

Cele mai multe cazuri de infectări în rândul lucrătorilor medicali s-au înregistrat în: Soroca – 86, Ştefan Vodă – 46, Glodeni – 15, Spitalul Clinic Republican -14, Asistenţa Medicală de Urgenţă Chişinău – 13, Spitalul Clinic de Psihiatrie – 8, Spitalul Raional Orhei – 7, CNAMUP – 6 etc.

Amintim că primul caz de coronavirus în Moldova a fost anunţat pe 7 martie, fiind vorba despre o femeie în vârstă de 48 ani revenită din Italia. „Persoana a fost preluată de la Aeroport, de către serviciul 112, pe un coridor separat, fiind în stare gravă de sănătate”, şi internată la Spitalul Clinic Republican, de unde nu se ştie dacă a fost sau nu externată, cel puţin autorităţile nu au anunţat despre acest lucru.

Menţionăm că astăzi este marcată Ziua Mondială a Sănătăţii şi în acest context ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a venit cu un mesaj adresat lucrătorilor medicali şi cetăţenilor, menţionând că „în această zi fiecare persoană îşi îndreaptă inima, speranţa către sistemul medical şi lucrătorii medicali, cei care au în spate ani lungi de studii, nopţi nedormite, vieţi salvate. Astăzi, trebuie să fim mai mult ca niciodată alături de lucrătorii medicali, să-i ajutăm în prevenirea şi combaterea infecţiei COVID-19”.

Notă: Epoch Times foloseşte termenul „virusul Partidului Comunist Chinez” pentru a face referire la noul coronavirus COVID-19, deoarece modul în care PCC a ales să muşamalizeze şi să gestioneze informaţiile despre acest virus a permis răspândirea acestuia în toată China, iar mai apoi în toată lumea, conducând la o pandemie globală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor