Boris Johnson, omul care a realizat Brexitul, ajunge în terapie intensivă

Virusul Wuhan are braţe mai lungi decât ai crede
Boris Johnson
Boris Johnson (MATT DUNHAM - WPA POOL/GETTY IMAGES)

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a fost dus într-o secţie de terapie intensivă marţi şi i s-a administrat oxigen pentru a-l ajuta să treacă peste complicaţiile grave cauzate de infecţia cu virus Wuhan.

Johnson este unul dintre politicienii care a condus campania pentru Brexit în 2016, obţinând o victorie răsunătoare în alegerile din decembrie 2019, lucru care i-a permis să scoată, după cum promisese în nenumărate rânduri, Marea Britanie în afara Uniunii Europene, pe 31 ianuarie.

O consecinţă a situaţiei este că din acest moment cabinetul Marii Britanii este condus de Dominic Raab, secretarul pentru afaceri Externe.

Johnson, în vârstă de 55 de ani, a fost internat duminică târziu la spitalul Sf Thomas, după ce a avut simptome persistente de coronavirus, inclusiv temperatură ridicată şi tuse, timp de peste 10 zile.

Starea lui s-a deteriorat rapid şi a fost mutat într-o unitate de terapie intensivă, unde sunt tratate cele mai grave cazuri. Cabinetul său a declarat luni că este în continuare conştient şi a fost mutat la terapie intensivă pentru cazul în care ar trebui să fie pus pe un ventilator.

"Nu se află pe un ventilator, nu", a declarat marţi ministrul Michael Gove, la radio LBC. "Prim-ministrul a primit oxigen şi este ţinut, desigur, sub o supraveghere atentă".

Johnson este primul lider al unei puteri majore care este internat din cauza noului coronavirus.

Marea Britanie nu are o prevedere de succesiune formală în cazul în care un prim-ministru nu-şi va putea îndeplini funcţia, iar Johnson a cerut secretarului de externe, Dominic Raab, să-l înlocuiască „acolo unde este necesar”, a anunţat Downing Street.

Raab a intrat marţi pe Downing Street pentru a prezida reuniunea de intervenţie de urgenţă a guvernului COVID-19.

Bătălia personală a lui Johnson cu virusul Wuhan a zguduit guvernul britanic în momentul în care Regatul Unit intră într-o perioadă despre care oamenii de ştiinţă susţin că este, probabil, una dintre cele mai letale săptămâni ale pandemiei.

Virusul Wuhan a luat 5.373 de vieţi în Marea Britanie şi 70.000 în întreaga lume (cifrele privind pierderile în întreaga lume includ statistici publicate de regimul comunist chinez, care sunt considerate false).

Raab trece la cârma Marii Britanii într-un moment cheie. Săptămâna trecută, ministrul Sănătăţii a declarat că cel mai important vârf al deceselor este preconizat a fi în duminica Paştelui, pe 12 aprilie.

Regatul Unit se află într-o situaţie de virtuală carantină, situaţie care urmează să fie revizuită la începutul săptămânii viitoare, iar unii miniştri au sugerat că ar putea fi necesară extinderea măsurii, deoarece unii oameni aleg să nu respecte regulile stricte.

Johnson a primit rezultat pozitiv la testare din 26 martie. După 10 zile de izolare într-un apartament din Downing Street, a fost internat la spital. A fost văzut ultima dată într-un mesaj video postat pe Twitter vineri, când părea obosit.

Downing Street a declarat, în mod repetat, luni, că Johnson rămăsese la cârmă şi citea documente, dar internarea sa în secţia de terapie intensivă a dezvăluit gravitatea stării sale.

Logodnica lui Johnson, Carrie Symonds, în vârstă de 32 de ani, prezintă şi ea simptome relativ grave.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe