Virusul cibernetic pierdut şi ajutorul venit de la ruşi

.
. (Photos.com)

Programul malware folosit de americani împotriva Iranului a ajuns în mâinile gangsterilor din Răsărit, titrează într-o recentă ediţie publicaţia italiană Corriere della Sera.

Un operator al centrelor de comunicaţii ale NATO a declarat pentru jurnalistul Guido Olimpio, de la ziarul menţionat, că deseori îi cad sub ochi informaţii despre grupări de hackeri care fură totul: informaţii secrete, bani, date. 'De foarte multe ori, urmele duc spre Est sau Caucaz', afirmă el. Şi poate că aici se află unul din centrele de punere în aplicare a unui plan sofisticat de către elemente criminale, posibil, ruşi, care s-au decis să utilizeze în scopuri proprii viruşii concepuţi pentru neutralizarea computerelor iraniene', sugerează publicaţia italiană.

Împotriva unor astfel de grupări acţionează agenţi 007, precum şi echipe speciale formate din 'ruşi buni', cum ar fi grupul Great, o echipă de hackeri condusă de Evgheni Kasperski, absolvent al Academiei de criptografie a fostului KGB, director al laboratorului cu acelaşi nume, pasionat de vulcanii din Kamceatka şi nutrind slăbiciune pentru whisky-ul Chivas. El este unul dintre vânătorii de 'monstri cibernetici'.

Acesta îi vânează şi încearcă să-i oprească prin intermediul unor programe software de securitate, instalate în lumea întreagă. El are prieteni şi duşmani. Zvonurile spun că Evgheni Kasperski menţine contacte foarte strânse cu serviciile secrete ale ţării sale.

Moscova încearcă să ajute Teheranul, ţinta unor programe malware, şi totodată să astupe găurile prin care se pot infiltra hackerii. Pentru programele de protecţie cibernetică, Rusia cheltuie anual peste 4 miliarde de dolari, conform Corriere della Sera.

'În ultimii ani, împotriva Iranului au fost utilizaţi viruşii Stuxnet, Duqu, Flame, Mahdi. De îndată ce iranienii găsesc antidotul, inamicii vin cu un alt virus.Aproape întotdeauna vina este atribuită Mossad şi, în special, Unităţii nr.8200. Dar sunt şi unii care îi includ pe chinezi în acest joc complicat de oprirea a accesului ayatollahilor la arma nucleară', scrie autorul articolului din Corriere della Sera, Guido Olimpio

Viruşii nu sunt doar o armă, ci de asemenea o afacere atât pentru cei care îi utilizează, cât şi pentru cei care îi neutralizează. Aici apare crima organizată. Unele regimuri, cum ar fi cele din Iran sau Siria, au apelat la 'hackerii răi' din Est, la persoane asociate cu clanurile mafiote pentru a ataca site-urile de opoziţie. În consecinţă, iau naştere sisteme ce atrag simultan câţiva 'naşi', care realizează ce spaţii largi de afaceri li se deschid în faţă. Împotriva lor sunt direcţionate principalele atacuri cibernetice la ora actuală de către ruşi, chinezi, israelieni.

Unii dintre hackeri, în formă sau nu, atacând adversarii Moscovei încep la un moment dat să lucreze pentru ei înşişi. S-ar putea ca între timp să fi intrat în serviciul unor structuri criminale. Şi acum ei trebuie opriţi, se încheie pe această notă de suspans articolul din Corriere della Sera.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe