Violeta Alexandru: PSD-iştii s-au întors la butoane şi fac ce vor. PNL doar se face că luptă

Violeta Alexandru
Violeta Alexandru (Epoch Times România)

Fost ministru al Muncii şi fost lider PNL Bucureşti, Violeta Alexandru a afirmat joi că PNL doar “se face că luptă” când, în realitate, PSD-ul s-a întors la butoane, social-democraţii făcând ce vor la conducerea statului. Violeta Alexandru l-a criticat dur pe Florin Cîţu, preşedintele PNL, pe care îl acuză de aroganţă şi de faptul că se sustrage îndatoririlor pe care le are ca şef de partid şi preşedinte al Senatului. Ea îi reproşează lui Cîţu că la şedinţa de plen de miercuri, acesta a părăsit sala în compania şefului PSD, Marcel Ciolacu, la doar 30 de minute după începutul sesiunii, o sesiune care a durat până târziu în noapte.

“Am încheiat de curând această zi de vot din parlament pe buget 2022. Cu altă ocazie, ar merita o discuţie despre cum se ajunge la aceste ore înaintate când se discută bugetul, despre calitatea unor amendamente, dar dacă tot nişte parlamentari au muncit şi le-au depus sau dacă sunt oameni care le-au solicitat să le reprezinte nevoile în acest context şi, până la urmă, dacă tot s-a stabilit un program, atunci trebuie rămas până se închid lucrările.

F. Cîţu a plecat din sala de plen în tovărăşie cu M. Ciolacu la vreo 30 de minute după începutul sesiunii (16:30). Mă uitam la ei doi şi mă gândeam – dă-i omului putere şi vezi cât de arogant poate ajunge, cum i se pare că i se cuvine să nu respecte o anumită disciplină a programului de lucru. Când nu ai avut o viaţă profesională construită prin muncă serioasă şi susţinută, când te-ai fofilat şi ţi-ai aranjat lucrurile, ţi-a intrat în sânge să te sustragi de la îndatoriri sau, mai direct spus, cu cât funcţia este mai importantă cu atât mai mare aroganţa.

Impresia mea după această zi şi nu numai: PSD-iştii fac ce vor. S-a întors la butoane politica lui: facem ce vrem noi (pe banii celor care muncesc în ţara aceasta). Adică aroganţa lui: pentru că putem - dacă vă mai amintiţi. După doar câţiva ani de la aceste replici care veneau în urma unor întrebări incomode din partea presei care le vedea abuzurile, au revenit la butoane şi ţin să arate. Se vede în atitudinea lor. Aşa arată lucrurile. PNL se face că luptă dar, de fapt, s-a predat pur şi simplu, în pofida unor declaraţii răzleţe, chipurile războinice. Am văzut şi în comisii, am văzut şi în plen. Păcat. Mi se pare şi ridicol să se dea unii luptători prin facebook, dar muţi când e de asumat ceva. Calcule privind pierderea unor avantaje, scuze de tot felul, diverse.

Nu am altă 'armă' decât onestitatea. Nu sunteţi obligaţi să fiţi de acord, nu urmăresc să impresionez pe nimeni. Îmi e clar ce am văzut şi, cel puţin în ceea ce mă priveşte, voi spune întotdeauna ceea ce consider că este corect, indiferent pe cine deranjez. Dacă stau cu frica că deranjez, nu aş mai fi eu”, a scris Violeta Alexandru, într-o postare publicată, joi noaptea, pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru a adăugat că “nu se va face treabă, pentru că nu au niciun interes să eficientizeze, să modernizeze aparatul public”.

“Dacă vi se pare OK ca, pe spatele oamenilor care muncesc, să menţină lipsa de performanţă în sistemul public (în condiţiile în care au majoritate în Parlament, nu au nevoie să se roage de nimeni pentru măsuri clare de eficientizare, de oprire a hemoragiei din bani publici), descurajându-i inclusiv pe oamenii buni din administraţie (ca să nu mai vorbesc despre mediul privat - îmi e mie ruşine de ruşinea PNL), atunci o să fie, mai departe, după cum decideţi.

Nu au niciun interes să se cheltuie atât cât trebuie cheltuit, cu respect pentru resursele publice; niciun leu în plus dacă nu e necesar. Totul cu respect pentru fiecare leu. Prin asta înţeleg inclusiv promovarea unor incapabili. Cea mai mare problemă a partidelor este resursa umană, am înţeles exact că aceasta este o mare problemă cu un impact devastator pentru deciziile publice. Nu recunoaşte nimeni că nu e bun, se compară întotdeauna cu altul mai slab. Pentru că sunt destui. Sunt şi oameni capabili. Şi în politică şi în societate în general. Trebuie văzuţi şi încurajaţi. Contează nu numai voinţa ci şi capacitatea unora de a conduce cinstit dar şi eficient. Eu aici nu aş mai face experimente.

Vor începe 100 de lucruri şi nu vor termina niciunul. Ca să termini măcar 2, 3 lucruri îţi trebuie o perseverenţă aparte în mediul politic în care e, din păcate, multă superficialitate. Încă. Toate discursurile PSD şi PNL sunt despre bani publici, despre care - se vede – vorbesc cu poftă. Eu nu cred că românii se vor lăsa cumpăraţi, căci ei asta speră, de fapt, că se va întâmpla. La ei fondurile europene despre care vorbim = cumpărarea bunăvoinţei românilor. Ce uită ei este ca românii ştiu că banii publici nu îi aduce PSD sau PNL de acasă. Şi este valabil pentru orice formaţiune politică. Este obligaţia celui care îi gestionează să nu îi fure, să tragă cu seriozitate şi corectitudine pentru a creşte calitatea vieţii în comunităţi. Vor avea o surpriză la alegeri şi nu vor înţelege, precum Ceauşescu, cum de românii îi huiduie din moment ce le-au dat un leu în plus la salariu sau la pensie. Banii, mai ales când nici nu sunt ai tăi, ci ai celor care îi produc, nu cumpără totul.

Da, de ridicat vor ridica tonul, vor intimida, vor folosi diverse mijloace pentru că aşa cred ei că îţi arăţi puterea – dând în cap oricui critică, vor ascunde toate şmecheriile plătind comunicare. Îmi pare sincer rău pentru cei care, în decembrie 2020, la alegeri au venit să voteze încrezători că se va face treabă în mod cinstit şi eficient în România. Sper să nu renunţe şi să nu îşi piardă complet încrederea. Vă spun că se poate să îndreptăm România pe direcţia corectă, cu un alt profil de oameni luând decizii. Voi decideţi cât mai durează”, a subliniat Violeta Alexandru.