Violeta Alexandru: Politicienilor din primării, care nu colectează venituri, să nu li se mai plătească salariile

Violeta Alexandru
Liliana Alexe
11.07.2025

Senatoarea USR Violeta Alexandru a propus, vineri, pe Facebook, că primarilor, viceprimarilor şi consilierilor locali de la primăriile care nu realizează venituri proprii ar trebui să nu li se mai plătească salariile. Dacă aceştia nu au de unde colecta bani sau nu vor lua în serios activitatea de colectare care generează veniturile unei primării şi de aici indemnizaţiile funcţionarilor, atunci reforma administrativ-teritorială vine natural, consideră fostă ministră a Muncii.

„În ordinea priorităţilor şi pentru binele comunei, la primăriile (mici) care nu au venituri proprii (necolectând taxe şi impozite) nu ar trebui să se mai plătească salariul primarului, al viceprimarului şi indemnizaţiile consilierilor locali. Sumele de echilibrare (ce se adună din toată ţara pentru a se retrimite în local) nu trebuie să fie folosite pentru aşa ceva. În niciun caz Fondul de rezervă, abuzat de PSD cât a condus guvernarea. Sunt un politician care a vorbit public despre aceste abuzuri exact când se întâmplau şi când alţii întorceau capul făcându-se că nu observă doar ca să nu deranjeze.

Într-o asemenea comună fără venituri rămâne un ghişeu cu câţiva funcţionari care livrează servicii publice de primă necesitate. Sigur că politicienii pot să vină în continuare la primărie. Nu îi opreşte nimeni. Vor fi voluntari! Sau vor începe să ia în serios activitatea de colectare şi atunci revin la indemnizaţii căci vor avea venituri. Dacă e evident că nu au de unde/cum, atunci aşa începe reforma administrativ-teritorială. Fără mese rotunde şi conferinţe. Vine natural consecinţa.

Când nu se colectează venituri într-o localitate sunt 2 explicaţii:

1. Nu mai sunt contribuabili de la care să se colecteze. În faţa acestei realităţi, cu atât mai puţin se mai justifică plata politicienilor din resursele altor localităţi care colectează. Dacă nu au bani din comunitatea lor, pentru ce se mai întâlnesc consilierii locali în şedinţă? Ce să decidă dacă nu au bani la primărie?

2. Nu îşi face treaba DITL/SITL. DITL/SITL este Direcţia/Serviciul de taxe şi impozite. Are inclusiv rolul de a recupera creanţe. Nu inventaţi alte metode pentru a acoperi ceva ce nu merge.

Aşadar: Dacă sunt creanţe – DITL/SITL trebuie să ia măsuri şi să răspundă. Aş susţine inclusiv o politică de apreciere a celor care reuşesc să colecteze în situaţii/cazuri dificile. Unui rău platnic trebuie să îi fie clar că nu merge să nu îţi plăteşti datoriile”, a explicat Violeta Alexandru.

De asemenea, senatoarea a opinat că, la fel cum este tratat un rău platnic de autorităţi, aşa ar trebui să suporte şi statul consecinţele atunci când nu-şi achită restanţele. Ea susţine că se luptă în continuare în parlament pentru o lege care să reglementeze un mecanism al compensării care a fost respins.

„De sus până jos aceeaşi atitudine! Faptul că la Bucureşti, marii datornici sunt scutiţi - printre aceştia şi mari companii de stat (despre care s-a scris public că, deşi au datorii, nu ezită să mărească indemnizaţiile şefilor, să schimbe maşinile etc.) - are impact până în ultima comună din ţară.

Dacă se vinde/cumpără o maşină înainte să se plătească taxele/impozitele FĂRĂ A SE FI DEPĂŞIT, LA MOMENTUL VÂNZĂRII/CUMPĂRĂRII, termenul de plată din anul respectiv, este un abuz să forţezi pe cineva să îşi prioritizeze plăţile după cum îi convine statului care vrea bani fără niciun efort. Acelaşi stat care, când are datorii la cetăţeni, nu e amendat, nu achită restanţe cu dobânzi şi penalităţi, nu vrea să accepte nici măcar mecanismul compensării pentru care lupt în continuare şi, pe care, până acum, l-au respins sec.

Poate se vinde o maşină ca să se facă rost de bani cu care să se plătească şi taxele. E bine să discutăm, să dezbatem, să rezistăm tentaţiei de a impresiona şeful prin idei (care mai de care) de adus bani la buget. Se vede de unde se pot aduce bani serioşi la buget. Trebuie făcute lucrurile ferm dar CORECT!”, a declarat Violeta Alexandru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor