Videanu: Cele 100 de zile de guvernare Ponta sunt mai degrabă 100 de nopţi

Adriean Videanu (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Epoch Times România
22.08.2012

Adriean Videanu a făcut miercuri un bilanţ a celor 100 de zile de guvernare Ponta, catalogându-le drept ,,100 de nopţi de guvernare”, precizând că PDL este pregătit ,,să stea la masa discuţiilor” pentru orice măsură economică care ar putea duce la creşterea economiei.

,,Înainte să începem analiza a 100 de zile de guvernare Ponta aş dori să fac şi eu un apel în a pune capăt circului politic în această ţară şi a dezbaterilor politice fără niciun fel de sens în favoarea dezbaterilor economice, în favoarea României şi a românilor, pentru după cum veţi vedea lucrurile nu stau deloc bine”, a punctat pedelistul.

,,Într-o notă absolut constructivă, vreau să vă spun că PDL este pregătit să stea la masa discuţiilor pentru orice măsură economică care ar putea duce la reluarea creşterii economice în această ţară”, a spus el. Fostul ministru al Economiei a cerut guvernului ca la rectificarea bugetară care urmează să fie discutată să aibă ca ,,punct prioritar” reluarea activităţii investiţionale.

,,Cerem Guvernului Ponta ca la rectificarea bugetară pe care înţeleg că se discută mâine să aibă ca punct prioritar reluarea activităţii investiţionale. Avem nevoie să alocăm resursele pentru cheltuielile de capital necesare continuării acestor lucrări deja începute, avem nevoie ca pe un program, aş spune de urgenţă să începem să reluăm accesarea fondurilor europene ca una din puţinele şanse de reluare a creşterii economice în această ţară. Vreau să vă spun că de mai bine de 30 de zile la nivelul autorităţilor de management pe fondurile europene nu se mai primesc cereri de rambursare a proiectelor deja în derulare pe fonduri europene”, a susţinut preşedintele interimar al PDL Bucureşti.

,,Cerem de asemenea prioritizarea şi transparentizarea investiţiilor publice, pentru că în momentul de faţă a început să fie o opacitate totală a tuturor investiţiilor publice nemaiexistând niciun fel de informaţie pentru mediul de afaceri în ideea de a consolida elementul de predictibilitate a activităţii guvernamentale”, a completat democrat-liberalul.

Videanu a precizat că PDL cere de asemenea guvernului Ponta că ,,în regim de urgenţă, să aloce resursele pentru implementarea cât mai rapidă a Codului Civil”. ,,Vreau să vă spun că este un lucru extrem de important pentru mediul de afaceri care se vede în momentul de faţă trimis între două Coduri, vechiul Cod Civil şi noul Cod Civil care pune mari piedici în derularea afacerilor în această ţară”, a spus el.

,,PDL nu vrea să stea la o masă, ci vrea să discute pe soluţiile economice pe care această ţară le reclamă. Cu alte cuvinte, dacă am aveam un program de urgenţă pentru accesarea fondurilor UE, PDL, prin reprezentanţii în administraţia locală pe care îi are este pregătit să găsească cele mai bune formule pentru accesarea acestor fonduri UE. Noi am dori să nu se reducă cheltuielile de capital ca o premiză a reluării creşterii economice. Noi cerem guvernului să nu taie din cheltuielile de capital”, a explicat Adriean Videanu.

El a mai declarat că guvernul a cheltuit 6,8 miliarde lei din deficitul bugetar şi ca atare mai are doar şapte miliarde pentru cheltuieli. ,,Iarăşi un lucru foarte important, în execuţie la şase luni deja guvernul a cheltuit cam 6,8 miliarde lei din deficitul bugetar. Mai are practic şapte miliarde de cheltuit în a doua parte a anului. Şi vă rog să luaţi în calcul faptul că în această cheltuială apar şi sumele suplimentare pentru majorarea salariilor bugetarilor, prima etapă plus restituirea banilor pensionarilor, acea contribuţie de 5,5”, a menţionat fostul ministru al Economiei.

Adriean Videanu a subliniat faptul că datele statistice privind evoluţia indicatorilor economici lunari arată o ,,înrăutăţire bruscă” a activităţii economice începând cu luna iunie a acestui an. ,,Datele statistice privind evoluţia indicatorilor economici lunari arată o înrăutăţire bruscă a activităţii economice începând cu luna iunie, în general pentru sectoarele producătoare din industrie şi construcţii. Căderea industriei cu -1,4% în iunie 2012 faţă de iunie 2011 este la rândul ei generatoare de căderea exporturilor României -1,2 % în iunie 2012 faţă de iunie 2011. Foarte îngrijorătoare este în schimb şi situaţia în cazul construcţiilor care s-au comprimat brusc în iunie 2012 sub nivelul din iunie 2011 deşi construcţiile au crescut în aprilie şi în mai 2012 cu peste 20% faţă de lunile corespunzătoare a anului 2011”, a menţionat democrat-liberalul.

El a mai spus că ,,,primul impact” al ,,lipsei de guvernare” din ultimele 100 de zile este evidenţiat de ,,înrăutăţirea” consumului. ,,De asemenea, cererea care înseamnă consumul, care dădea semne de stabilitate din păcate şi aici se observă o înrăutăţire faţă de tendinţa medie a lunilor aprilie şi mai. Practic, dacă vreţi, acesta este primul impact al lipsei de guvernare al României în ultimele 100 de zile”, a precizat fostul ministru al Economiei.

,,Am avertizat în nenumărate rânduri prin analiza lunară pe care am făcut-o că guvernul ar trebui să se ocupe de guvernarea României, şi nu de crearea de crize politice, de crize de încredere, de crize sociale dacă vreţi la urma urmei, urmând ca din iulie datorită efectelor lipsei de guvernare - dar încă nu avem date finale – ne aşteptăm la reduceri semnificative în zona cererii, în zona consumului, în special în comerţul cu amănuntul şi activitatea de servicii datorită creşterii preţurilor la carburanţi, creşterea medie a preţurilor cu 5,9% care a determinat şi o inflaţie de 3% în luna iulie, sunt elemente care ne dau semnale importante, din păcate negative legat de tendinţa evoluţiei cererii a consumului în România”, a explicat Adriean Videanu.

Preşedintele interimar al PDL Bucureşti a susţinut că ajustarea în jos a producţiei industriale şi a construcţiilor a condus la o creştere a PIB cu numai” 1,2% în trimestrul doi din 2012. ,,Ajustarea în jos a producţiei industriale şi a construcţilor faţa de prognoza iniţiale faţă de trimestrul unu datorită lunii iunie a condus la o creştere a PIB cu numai 1,2% în trimestrul doi 2012, faţă de trimestrul doi 2011, deşi era de aşteptat ca această creştere să fie de 1,7% conform prognozei iniţiale. Rezultatul este o creştere de numai 0,8 pe primul trimestru, dar vreau să vă spun că această creştere de 0,8 pe primul trimestru este rezultatul efectelor primelor cinci luni, luna iunie aducând aceste scăderi pe care vi le-am prezentat puţin mai devreme. De aceea, cred că nimeni nu are dreptul să se împăuneze cu rezultatele la trimestrul doi la primul semestru al acestui an”, a menţionat pedelistul.

Videanu a declarat că nu trebuie să uităm faptul că ,,în lunile următoare dacă lucrurile vor continua ca în luna iunie, şi anume reducerea performanţelor în zona producţiei industriale corelat cu exportul şi a construcţiilor şi dregradarea consumului a cererii la nivelul pieţei interne va asigura o creştere a PIB în al doilea semestru undeva 0,2 - 0,5% ceea ce va conduce la o medie anuală a creşterii economice de undeva chiar 0,5%, mai puţin optimistă decât prezentarea pe care v-am făcut-o după întâlnirea cu FMI”.

Democrat-liberalul a susţinut că veniturile din impozitul pe salarii şi venit a scăzut, ceea ce însemană că numărul de locuri de muncă din economia reală au intrat în cea subterană. ,,Aş vrea să vă mai dau câteva date legat de execuţia bugetului general consolidat. Vreau să ştiţi că au scăzut veniturile din impozitul pe salarii şi venit. Unde aveam o medie în semestrul unu a creşterii acestor venituri cu 15,5% în trimestrul doi şi în trimestrul trei se preconizează o reducere a veniturilor din impozitul pe venit şi pe salarii, iar în luna iunie contribuţiile de asigurări au scăzut cu 5,7%. Traducerea acestui indicator pentru economia românească este că un număr de locuri de muncă din economia reală au intrat în economia subterană, ceea ce reprezintă un risc major pentru veniturile bugetare, pentru economia României în ansamblu”, a punctat Adriean Videanu.

,,Vreau să ştiţi că cheltuielile de capital, şi anume investiţiile au fost reduse în luna iunie cu 61,1%, ceea ca iarăşi demonstrează o lipsă de preocuoare a guvernluui în utilizarea bugetului consolidat ca element de stimulare a creşterii economice. (…) În ciuda acestei tăieri, vreau să ştiţi că soldul cheltuielilor de capital este unul pozitiv de 442,9 milioane de RON, ceea ce însemană c ă pe lângă faptul că au redus cheltuielile de investiţii, nici măcar nu au decontat în economia reală”, a completat fostul ministru al Economiei.

Democrat-liberalul a declarat că ,,la capitolul transferuri curente externe, ceea ce însemană cât atrage Româniia din banii europeni, minus ceea ce plăteşte România UE, luna iunie 2012 este prima lună după mulţi ani în care soldul este unul negativ”.

,,Adică am plătit mai mulţi bani UE decât am atras. Avem un sold de – 60 de milioane de euro”, a explicat el. Întrebat de jurnalişti cum ar putea să caracterizeze cele 100 de zile de guvernare Ponta, Adriean Videanu a precizat că din punctul lui de vedere ,,cele 100 de zile de guvernare înseamnă 100 de nopţi de guvernare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor