Traian Băsescu a fost salvat de lipsa cvorumului (presa italiană)

Traian Băsescu (Epoch Times România)
Epoch Times România
22.08.2012

Decizia de marţi a Curţii Constituţionale (CCR) şi repunerea în funcţie a preşedintelui suspendat Traian Băsescu se află miercuri în atenţia mass media din Italia.

'România: după decizia CCR, Băsescu îşi reia funcţia', scrie Il Corriere della Sera din Milano, care precizează că CCR a confirmat marţi invalidarea referendumului din 29 iulie pentru suspendarea preşedintelui conservator Traian Băsescu, care deci rămâne în funcţie. Referendumul, promovat de guvernul de centru-stânga condus de Victor Ponta, a fost invalidat din cauza lipsei de cvorum.

'România: referendumul nu a avut succes, Băsescu a fost salvat de (lipsa) cvorum(ului)', scrie La Stampa din Torino, care adaugă că preşedintele conservator Băsescu, personaj controversat, se poate întoarce la Palatul prezidenţial.

'România: toate datele crizei politice', scrie site-ul TMnews.it, care subliniază faptul că, după decizia de marţi a CCR, preşedintele suspendat Traian Băsescu îşi reia funcţia. 'După violenta criză politică din România, decizia CCR duce la reintegrarea în funcţie a lui Băsescu', precizează TM News.

'România: CCR confirmă rezultatul referendumului, Băsescu rămâne preşedinte', scrie agenţia ANSA, care subliniază că, din nouă judecători, şase au votat pentru confirmarea rezultatului referendumului din 29 iulie. 'Dar criza instituţională din România continuă să reprezinte un motiv de îngrijorare în Europa şi în SUA, dat fiind că România face parte din UE şi din Nato', relevă cea mai importantă agenţie de presă din Italia, ANSA.

'România: Băsescu se întoarce în funcţie, dar nu se opreşte lupta politică', scrie site-ul Euronews.it, care adaugă că decizia CCR reprezintă ultimul capitol al unei lupte instituţionale pentru putere, care de mai multe luni 'otrăveşte' climatul politic din România, o luptă dură, la care au participat cei mai importanţi oficiali ai ţării. 'Decizia Curţii va fi respectată', a declarat premierul Victor Ponta, declaraţie preluată de Euronews Italia, care adaugă că UE şi Comisia Europeană invită toţi actorii politici din România să respecte decizia CCR. Dar 'fractura dintre forţele politice din ţară rămâne profundă, în timp ce circa 3.000 de manifestanţi anti-Băsescu s-au adunat marţi în faţa Parlamentului de la Bucureşti, pentru a protesta împotriva deciziei CCR', semnalează Euronews Italia.

'România: CCR decide că suspendarea lui Traian Băsescu nu este valabilă', scrie agenţia de presă AGI.

'România: CCR confirmă rezultatul referendumului, Băsescu rămâne preşedinte', scrie site-ul Lettera43.it, care precizează că guvernul Ponta a suferit o înfrângere. Dar Băsescu, al cărui mandat expiră în 2014, va trebui acum să înfrunte o perioadă dificilă de 'colaborare' aproape imposibilă cu actualul guvern de centru-stânga. O criză instituţională care a pus în alarmă Europa şi SUA.

'România: premierul Victor Ponta crede că decizia CCR este anti-democratică', scrie agenţia de presă ASCA, care adaugă că Ponta a anunţat intenţia de a prezenta în Parlament un proiect de reformă constituţională, pentru a evita ca ţara să poată rămâne, în viitor, 'în măinile unui singur om'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor