Victor Ponta susţine proiectul de monitorizare a cartelelor pre-plătite
Victor Ponta a declarat joi, în cadrul unei conferinţă de presă, că în acest moment, cea mai dificilă provocare în ceea ce priveşte proiectul de înregistrare a cartelelor pre-plătite o constituie procedurile pentru implementarea acestui program. Premierul a precizat ca nu este vorba de o operatiune de interceptare a cartele, ci de inregistrare.
Decizia CSAT a fost luată după atentatul din Bulgari, unde atentatorii au folosit cartele pre-pay. În România, în acest moment, sunt în uz peste 10.000.000. de cartele pre-pay.
Iniţiativa lui Sebastian Ghiţă
Iniţiativa legislativă a înregistrării catelelor telefonice îi aparţine deputatul PSD Sebastian Ghiţă care consideră că există goluri legislative în ceea ce priveşte securitatea, cybersecuritatea, supravegherea convorbirilor telefonice, a internetului, a platformelor sociale şi a activităţii potenţialilor infractori în general. În opinia deputatului mult prea des se protejează libertatea la infracţiune, invocându-se dreptul cetăţeanului la intimitatea sa. În acest context propune adoptarea unui cadru legal prin care cartele pre-plătite din România să poată fi luate în evidenţă şi să aibă acelaşi regim ca telefoanele obişnuite.
Concret, în viitor, cei ce vor cumpără cartele telefonice nu o vor putea face decât dacă furnizează numele, prenumele, adresa şi CNP-ul. Iar, dacă ulterior un judecător va decide interceptarea numărului telefonic asociat respectivei cartele, serviciile secrete vor avea posibilitatea să îl identifice rapid pe deţinătorul numărului de telefon.
”Este o decizie adoptată în august anul trecut de către CSAT şi de atunci am progresat în ceea ce priveşte procedurile de implementare pentru că în acest moment sunt peste 10 milioane de cartele pre-plătite şi evident că nu pot să retroactivez. Nu doar că o susţin, repet, eram în CSAT, dacă nu mă înşel era în perioada mandatului interimar al domnului Antonescu, eu eram prim-ministru, erau toţi miniştri acolo şi a fost adoptată această decizie imediat după atentatul din Bulgaria. Acolo în Bulgaria atentatorii au folosit cartele pre-plătite. La partea de implementare, repet, ţinând cont că sunt peste 10 milioane deja în folosinţă mai avem de lucru”, a declarat premierul.
Sorin Roşca Stănescu reacţionează
În opinia senatorul PNL Roşca Stănescu, proiectul legislativ este lipsit de inteligenţă: ”Acest proiect de lege suferă în cel mai înalt grad de lipsă de inteligenţă. Aceste cartele pre-plătite pot fi cumpărate de oricine în numele oricui”, adăugând că este o încălcare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.
"Eu nu-l suspectez pe domnul deputat Sebastian Ghiţă că s-a pus în slujba unor interese pe care le are SRI şi vrea să ducă o comandă până la capăt, având în vedere că domnia sa e greu de presupus că ştie să scrie un articol de lege. În schimb, îl suspectez de deficit de inteligenţă, pentru că este la mintea cocoşului faptul că oricine poate cumpăra aceste cartele preplătite şi oricine le poate da mai departe. E foarte simplu ca un virtual terorist, dacă doreşte să vorbească de pe asemenea cartele şi să nu se ştie cine este, este suficient să dea bani unui om al străzii care are buletin şi să-şi cumpere cartele Prepay. Iniţiativa mi se pare imbecilă, înainte de a judeca în ce măsură este sau nu împotriva drepturilor cetăţeanului", a declarat Sorin Roşca Stănescu la Realitatea TV.
"Personal nu voi susţine niciun fel de iniţiativă care încalcă drepturile omului, dar nu voi susţine nici vreo iniţiativă care suferă de acest deficit de inteligenţă pe care l-am semnalat. Dar pot să vă spun că, în acest caz, am convingerea că nici PNL nu va susţine o asemenea iniţiativă şi bănuiesc, pentru că îi cunosc, că nici majoritatea membrilor PSD, pentru că majoritatea membrilor PSD nu suferă de deficit de inteligenţă, a continuat acesta.