Victor Ponta despre relansarea relaţiilor bilaterale dintre România şi Germania
Victor Ponta face luni şi marţi o vizită în Germania. Premierul se va întâlni la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel (CDU). În acest context, primul ministru a acordat un interviu agenţiei germane de presă DPA, în care a vorbit despre criza politică din 2012, despre viitorul Europei, economie, şi probleme ridicate de emigraţia românilor în Germania.
"Mi-am dorit această întâlnire în scopul relansării relaţiilor bilaterale dintre România şi Germania. Anul 2012 a provocat o pauză în aceste relaţii din cauza crizei politice din România. Vrem un nou început. Germania este un partener strategic şi un investitor dintre cei mai importanţi. Chestiunile legate de economie vor constitui o temă importantă. Totodată, vrem să ne decidem poziţia asupra viitorului Europei împreună cu Berlinul", a declarat premierul Victor Ponta.
În ce priveşte discuţiile controversate care au avut loc în Germania din cauza presupusului flux masiv de imigranţi săraci şi romi ce vin dinspre România, cancelarul german a susţinut că dezbaterea este influenţată de alegerile legislative care vor avea loc în toamna acestui an în Germania. Premierul Victor Ponta a menţionat că "studii independente arată că majoritatea românilor care trăiesc în Germania muncesc şi plătesc impozite acolo. Nu va exista, după 1 ianuarie 2014, niciun val de imigraţie din România către Germania. Dacă Berlinul vrea să înăsprească legile pentru imigranţi, este foarte corect. Însă cerem ca acestea să-i privească pe toţi cetăţenii europeni, nu numai pe români".
Victor Ponta a mai precizat, vorbind despre problema romilor, că integrarea lor în societatea românească este o problemă care trebuie gândită pe termen mediu şi lung: "Avem o viziune diferită faţă de predecesorii noştri. Însă trebuie să fim şi realişti: nicio strategie de integrare nu va funcţiona rapid. Trebuie să schimbăm o întreagă mentalitate. Iar asta poate dura ani întregi şi poate chiar o întreagă generaţie.
Tot în cadrul interviului acordat agenţiei DPA, Victor Ponta a răspuns şi unor întrebări legate de acuzaţiile de plagiat care i-au fost aduse în 2012. "Din punct de vedere juridic, lucrurile sunt clare. Din punct de vedere politic, acest scandal m-a afectat, pentru că a apărut într-un moment de mari tensiuni între mine şi Băsescu. Orice politician trebuie să trăiască însă şi cu cicatrici", a explicat Ponta, insistând asupra faptului că lucrarea sa de doctorat nu este un plagiat. "A fost doar un episod într-o luptă politică, în care şi eu, şi Băsescu, am pierdut. De la alegerile legislative din decembrie 2012, pe care le-am câştigat, lucrăm împreună", a subliniat premierul.
Referitor la sistemului de justiţie din România şi faptul că ţara nu a intrat încă în zona Schengen, Victor Ponta a arătat că un rezultat al colaborării cu preşedintele Traian Băsescu este şi faptul că Laura Kovesi, care se bucură de încrederea partenerilor europeni, a fost numită procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. "Eu cred că Bruxellesul va observa îmbunătăţiri substanţiale" ale sistemului de justiţie, a spus Ponta.
În cadrul interviului, Victor Ponta a răspuns şi la o întrebare despre relaţia sa cu fostul premier Adrian Năstase. "În ceea ce îl priveşte pe Năstase, eu sunt subiectiv. I-am fost şi îi sunt apropiat. El a fost cel care m-a convins să întru în politică. Însă părerea mea nu are nicio importanţă în această chestiune", a declarat premierul român.