Victor Ponta cere premierului suspendarea imediată PNDI
Preşedintele PSD, Victor Ponta, co-preşedinte al USL, a declarat miercuri că intenţia Guvernului de a prioritiza proiectele publice trebuie susţinută de gesturi concrete, respectiv de suspendarea imediată a Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii - PNDI.
"În principiu, prioritizarea proiectelor publice este o măsură susţinută şi de USL în programele sale. Problema este însă că nu poţi să enunţi credibil o asemenea intenţie în timp ce derulezi în continuare un program prin care se risipesc banii publici înspre clientela politică. Este vorba despre PNDI-ul derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale, program criticat dur atât de reprezentanţii FMI, cât şi de cei ai Comisiei Europene", a spus Ponta, potrivit unui comunicat remis AGERPRES de Biroul de presă al PSD.
Potrivit acestuia, Guvernul nu a răspuns până în prezent acestor critici. "Singurul răspuns corect pe care ar trebui să îl dea Executivul este stoparea acestui program. În 2012, deficitul a fost crescut pentru a se face pe plac intereselor fostului ministru şi al firmelor apropiate de partidele de la guvernare. Suspendarea imediată a PNDI şi utilizarea celor 280 milioane euro prevăzuţi în bugetul actual în vederea unor programe de creare de locuri de muncă ar fi sprijinită şi de USL şi ar fi o primă dovadă palpabilă a implementării unor intenţii lăudabile, dar lipsite de conţinut", a adăugat preşedintele PSD.
Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a anunţat marţi că Guvernul a agreat principiile de prioritizare a cheltuielilor publice doar către proiectele care pot fi finalizate şi au efect imediat.
"Proiectele care sunt în grad de finalizare redusă, care abia au fost începute şi care nu au descărcare în termeni previzibil apropiat, nu sunt proiecte de prioritate pentru noi", a explicat primul-ministru.
Ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, a precizat că economiile rezultate din prioritizarea cheltuielilor vor fi direcţionate către proiecte cum ar fi dezvoltarea satelor.
"Economiile vor fi direcţionate către proiectele cu impact direct supra cetăţenilor. Dezvoltarea mediului rural poate fi unul din domenii. Exerciţiul este direcţionat către creştere economică", a explicat ministrul.