Victor Ponta: Avantajele unui TVA redus - fiscalizarea produselor agricole şi sprijinirea producătorilor

Declaraţii de presă Victor Ponta la Palatul Victoria (Epoch Times România)
Epoch Times România
24.07.2012

Principalele avantaje ale unui TVA redus la unele produse alimentare reprezintă fiscalizarea pieţei produselor agricole şi sprijinirea producătorilor de a intra pe piaţa hipermarketurilor, a declarat marţi premierul Victor Ponta.

”Principalele două avantaje pe care le căutăm,dincolo de o reducere posibilă a preţurilor - despre care nu vreau să vorbesc pentru că preţurile nu ascultă de Guvern, ci de piaţă- primul obecitiv este cel de fiscalizare a pieţei produselor agricole. În acest moment pe baza estimărilor făcute de observatori independenţi şi de ANAF, aproape 80% din piaţa produselor agricole este nefiscalizată, fără facturi. Ori în momentul în care ţi se rambursează acel 15% din TVA doar dacă prezinţi factura este un mijloc de stimulare a fiscalizării şi legalizării operaţiunilor. Al doilea obiectiv este acela de a sprijini producătorul român sa fie competitiv cu produsele din import şi să poata intra pe piata hipermarcheturilor, acolo unde produsele româneşti foarte greu pot să pătrundă în concurenţă cu cele din import”, a spus Victor Ponta.

El a declarat că susţine ideea unui TVA de 24% din care 9% să fie reţinut pentru bugetul de stat şi 15% să fierambursat producătorului în măsura în care prezintă facturi. ”Susţin ca prim miistru şi şef al Guvernului introducerea de la 1 ianuarie 2013, cu toate implicaţiile bugetare pentru anul 2013, a ideei unui TVA diferenţiat. Un TVA de 24% din care 9% să fie reţinut pentru bugetul de stat şi 15% să fierambursat producătorului în măsura în care prezintă facturi şi ăn măsura în care toate operaţiunile comerciale sunt făcute în mod legal şi înregistrate fiscal. Este un program fundamental al actualului Guvern şi ne dorim ca efectele pe care noi le-am calculat de scădere a preţurilor, dar mai ales de a combate evaziunea fiscală în domenul produselor agricole şi de a sprijini producătorii autohtoni vor arăta în 2013 un efect pozitiv”, a declarat Victor Ponta.

De asemenea, el a spus că această măsură nu va fi discutată cu cei de la FMI în cadrul vizitei de la sfârşitul acestei luni, ci probabil în toamnă când se va discuta şi problema bugetului pentru anul viitor.

”Săptămâna viitoare minsiunea Comisiei Europene, a FMI şi a Băncii Mondiale va fi o misiune de verificare a stadiului îndeplinirii obligaţiilor pe care le-am asumat la începutul guvernării prin scrisoarea de intenţie şi de asemenea o misiune de evaluare a datelor macroeconomice privind deficitul din primul semestru. Bugetul pentru anul 2013 il vom discuta în toamnă cu partenerii noştri internaţionali, inclusiv ţinând cont de faptul că după cum ştiţi acordul pe care îl avem, de tip precautionary va expira la începutul anului viitor şi va trebui să discutăm ce fel de relaţie va avea România cu instituţiile financiare internaţionale. Din punctul meu de vedere trebuie să avem în continuare un acord de tip preventiv chiar dacă nu am accesat niciun euro din acel acord, existenţa acordului a fost foarte bună pentru împrumuturile pe care noi le efectuăm de pe piaţa bancară”, a mai declarat Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor