Ucraina începe luna viitoare lucrările pentru o nouă incintă de izolare a centralei de la Cernobîl

Un elicopter militar împrăştie substanţe decontaminante la câteva zile după catastrofa de la Cernobîl, 15 mai 1986. Accidentul nuclear de la Cernobîl, cea mai mare catastrofă nucleară a secolului 20, a facut mii de victime împrăştiind radiaţii pe o mare suprafaţă din Europa de Est. Datorită muşamalizării de către guvernele comuniste, numărul victimelor este până acum necunoscut. (STF / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.03.2012

În 26 aprilie, când se împlinesc 26 de ani de la accident vor fi lansate lucrările pentru o nouă incintă de izolare a centralei nucleare ucrainene Cernobîl, a anunţat marţi, la Seul, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici.

"Conferinţa internaţională a donatorilor, care a fost organizată anul trecut, la Kiev, a fost un succes. În 26 aprilie, Ucraina va lansa construcţia unei noi incinte de izolare" a reactorului numărul patru al centralei, a spus preşedintele la summitul pentru securitate nucleară.

Cu o înălţime de 105 metri, o lungime de 150 de metri şi o lăţime de 260 de metri, incinta va fi sub formă de arc, pentru a proteja sarcofagul de factorii climatici.

Potrivit autorităţilor ucrainene, construcţia incintei va costa 935 de milioane de euro

Ucraina a anunţat că a finalizat strângerea de fonduri suplimentare pentru realizarea mai multor proiecte la Cernobîl.

Ianukovici a anunţat marţi şi că Ucraina ajută Japonia să elimite consecinţele accidentului survenit la centrala nucleară Fukushima, în 2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor