Summit-ul NATO: Rusia şi Ucraina pe poziţii diferite

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. (DAVID MDZINARISHVILI / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
31.03.2012

Alianţa Nord Atlantică l-a invitat pe preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, să participe la summit-ul NATO, care va avea loc în perioada 20-21 mai 2012, la Chicago.

Potrivit Interfax, anunţul a fost făcut de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, în cadrul unei video-conferinţe Moscova-Bruxelles. “Sper ca actuala colaborare dintre Ucraina şi NATO să se dezvolte şi mai mult în următorii ani”, a declarat Rasmussen.

Acesta a adăugat că Ianukovici a fost învitat la summit-ul de la Chicago pentru a discuta despre situaţia din Afganistan. Totodată, Anders Fogh Rasmussen a subliniat faptul că NATO respectă decizia Ucrainei cu privire la statutul său de ţară neutră.

Anterior, Rasmussen a declarat că noul preşedinte ales al Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, ar putea lipsi de la summit-ul de la Chicago. Motivul ar consta în pregătirile Rusiei pentru învestirea lui Putin în funcţia de preşedinte.

Secretarul general al NATO a menţionat că a avut o convorbire telefonică şi cu Vladimir Putin, fără să precizeze care a fost subiectul discuţiei.

Totodată, Dmitrii Pescov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a precizat că în prezent nu este abordată problema organizării summit-ului Rusia-NATO.

Mai devreme, premierul de la Kiev, Mykola Azarov, a declarat că Ucraina va continua colaborarea cu NATO, de pe poziţia de ţară neangajată în blocuri militare, pentru ca aceasta ar putea ajuta ţara să-şi modernizeze forţele armate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor