Victor Ciobanu: La o sută de zile, guvernarea vine doar cu semnarea unui nou acord de prelungire a coaliţiei ACUM-PSRM

Victor Ciobanu
Victor Ciobanu (Epoch Times România)

La 100 de zile de la instalarea guvernului de coaliţie condus de Maia Sandu, reacţia mai mult sau mai puţin critică din partea votanţilor care doresc reforme mult mai rapide, mult mai incisive, este justificată, consideră comentatorul politic şi economic Victor Ciobanu.

Totuşi, a punctat expertul, toată această perioadă a fost una de rodaj, în care în anumite chestiuni, pe unele probleme mai sensibile, cum ar fi procurorul general, se cerea a se ajunge la anumite consensuri la care până la urmă parcă s-ar fi ajuns, lucrurile începând încet să se mişte într-o direcţie pozitivă.

„Eu totuşi am aşteptat că va demara în forţă actuala guvernare, având în vedere situaţia ante în care ne-am aflat până la evoluţia asta liniştită, care, de fapt, s-a înfăptuit în Republica Moldova. Primele acţiuni insuflau încredere, cel puţin declaraţia cu privire la recunoaşterea caracterului captiv al statului dezlega, într-un fel, mâinile actualei majorităţi parlamentare şi guvernului pentru acţiuni mult mai energice, dar după asta a urmat o perioadă – aş zice – de impas.

Cel puţin, eu nu pot justifica plecarea în concediu a parlamentarilor într-o situaţie extrem de tensionată care nu s-a epuizat, după mine, nici acum şi modul acesta de a face referinţă la nişte norme constituţionale că, vedeţi, Parlamentul are vacanţă, de fapt, nu a justificat în niciun fel comportamentul actualei majorităţi. Asta a fost dezamăgirea mea personală şi cred că nu numai a mea, mai mulţi au reacţionat în acelaşi mod”, a declarat comentatorul politic într-un interviu pentru Europa Liberă.

În context, Ciobanu a ţinut să explice faptul că declaraţia privind statul capturat a fost o constatare a unei stări excepţionale, or, în stările excepţionale, se impuneau acţiuni mult mai drastice, mult mai energice, în urma cărora la scurgerea acestor o sută de zile am fi avut deja rezultate. Însă, cu rezultatele, deocamdată, guvernarea stă prost, a constatat expertul:

„Or, cu rezultatele, deocamdată, stăm prost. La o sută de zile, actuala majoritate iată că vine cu semnarea unui nou acord care, de fapt, prelungeşte această coaliţie de guvernare şi, astfel, recunoaşte că acele aşteptări iniţiale, inclusiv în cadrul guvernării, cel puţin din partea Blocului ACUM că sunt suficiente 3-4 luni de zile pentru a obţine anumite rezultate nu s-au confirmat”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe