Victimele violenţei Jandarmeriei pot să îşi apere drepturile: model de plângere penală

Platforma România 100 pune la dispoziţie un model de plângere pentru victimele violenţei trupelor Jandarmeriei.
Suferinţa cauzată de gazele lacrimogene la mitingul Diasporei din Piaţa Victoriei, 10 august, 2018, Bucureşti (Mihut Savu / Epoch Times)
Gina Zaragiu
11.08.2018

Vineri seara, sute de oameni au fost răniţi în timpul intervenţiei brutale a autorităţilor, iar sute de copii au inhalat gaze lacrimogene şi alte substanţe aruncate de jandarmi. Platforma România 100 a reacţionat la abuzurile autorităţilor punând la dispoziţie un model de plângere penală împotriva autorităţilor şi arătând paşii ce trebuie urmaţi.

Redăm mai jos comunicatul Platformei 100.

"Platforma România 100 condamnă ferm intervenţia brutală şi disproporţionată a forţelor de ordine în timpul protestului Diasporei din 10 august 2018. Sute de oameni au fost răniţi în timpul acestei intervenţii ilegale şi iresponsabile a autorităţilor. Sute de copii au inhalat gaze lacrimogene şi alte substanţe degajate din avanposturile jandarmilor", se arată în comunicatul Platformei România 100.

"Îndemnăm toate persoanele care au devenit victime ale violenţei trupelor Jandarmeriei să îşi apere drepturile prin acţiuni în justiţie. În acest sens, facem cunoscuţi paşii de urmat pentru tragerea la răspundere a celor responsabili de încălcarea drepturilor cetăţeneşti şi care au pus în pericol sănătatea şi viaţa protestatarilor paşnici.

  1. Dacă vătămările suferite mai sunt încă resimţite (vânătăi, contuzii, dificultăţi de respiraţie, probleme cu vederea), puteţi solicita eliberarea unui certificat Medico-legal de către Institutul Naţional de Medicină Legală (Şoseaua Vitan-Bârzeşti, nr. 9-11, Sector 4, Bucureşti).
  2. Completaţi plângerea penală, oferind detalii cu privire la modul în care aţi fost vătămat/vătămată.
  3. Puteţi depune plângerea, însoţită de certificatul medico-legal (dacă l-aţi obţinut), la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti (Bucureşti, str. Scaune, nr.1-3, Sector 3).
  4. Veţi fi audiat cu privire la fapta reclamată. Vă încurajăm să colaboraţi cu organele de cercetare penală.
  5. Dacă doriţi să obţineţi despăgubiri pentru vătămările suferite, menţionaţi în plângere că doriţi să vă constituiţi parte civilă.
  6. Pentru orice informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail justitie@ro100.ro".

Modelul de plângere penală poate fi găsit la adresa: http://bit.ly/2KMgjvM

Reamintim că vineri seară, peste 400 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce jandarmii au dat în Piaţa Victoriei cu gaze lacrimogene, cartuşe cu piper şi potrivit unor martori chiar cu grenade cu şrapnel. Ambulanţele erau pline pe Kiseleff şi nu mai pridideau acordând îngrijiri.

"Aseară, a fost un atac al autorităţilor statului român asupra civililor, un abuz de putere. Ne-am retras din Piaţa Victoriei spre Antipa unde o altă garnizoană de jandarmi a început să arunce cu lacrimogene în noi pentru a ne împraştia. Practic eram atacaţi din spate şi din faţă într-un mod barbar. Iritaţiile de la gaze încă sunt persistente şi voi depune plângere", scrie pe Facebook o victimă a violenţei Jandarmeriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor