Vicepremierul Rusiei consideră că apropierea Moldovei de UE va duce le revizuirea relaţiilor cu FR

Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin consideră că "apropierea Moldovei de Uniunea Europeană va duce inevitabil la revizuirea relaţiilor existente cu Rusia".
(MICHAL CIZEK / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
02.09.2013

Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin consideră că "apropierea Moldovei de Uniunea Europeană va duce inevitabil la revizuirea relaţiilor existente cu Rusia". Rogozin a făcut această declaraţie, luni, într-un interviu pentru postul de televiziune "Rusia 24", înainte de a întreprinde vizita sa în Republica Moldova. "Decizia Moldovei de a deveni membru al UE va duce la revizuirea acordului cu Rusia şi va complica rezolvarea conflictului transnistrean. Semnarea acordurilor cu UE va duce, inevitabil, la revizuirea relaţiilor actuale cu Rusia", a spus Rogozin.

El a reamintit că, acum, Chişinăul este în pragul luării unei decizii importante în contextul pregătirilor pentru Summit-ul de la Vilnius, unde se va lua o decizie cu privire la asocierea Ucrainei şi Moldovei la Uniunea Europeană. "Dacă cele două state vor alege această cale, trebuie să avem în vedere faptul că asta încă nu înseamnă aderarea la UE. În această situaţie, ele pot fi ţinute timp îndelungat, între timp pot fi rupte relaţiile cu FR şi alte state", a spus vicepremierul Rusiei.

Potrivit lui, "pentru Moldova, aceasta va fi încă o consecinţă importantă în ceea ce priveşte reglementarea situaţiei transnistrene". "Dacă aşa-numitul Guvern proeuropean de la Chişinău consideră că poate lua o decizie de asociere la UE fără să consulte poporul şi, cu atât mai mult Transnistria, să taie pur şi simplu relaţiile istorice cu vecinii din Est, unde se află toată piaţa produselor moldoveneşti şi piaţa forţei de muncă - greşeşte amarnic", a subliniat Rogozin.

El a mai menţionat că are de gând să abordeze aceste chestiuni în cadrul vizitei sale la Chişinău, precizează InfoTag. Anterior, ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov a declarat că Rusia este interesată să se consulte cu Moldova înainte de semnarea acordurilor cu UE, pentru a înţelege cum se va răsfrânge acest lucru asupra relaţiilor dintre cele două ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor