Veşti proaste pentru elevi: Ministerul Educaţiei vrea să adopte reguli mai aspre, inclusiv "săli de detenţie"

Sală de clasă (Facebook/SimionHancescu)
Andrei Popescu
13.06.2024

Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică două proiecte esenţiale pentru învăţământul preuniversitar. Este vorba de Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP) şi Statutul elevului.

Cele două proiecte aduc modificări importante, în acord cu Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, vizând îmbunătăţirea activităţilor şcolare şi sporirea transparenţei şi accesului la educaţie, relatează Ziare.com.

Potrivit sursei citate, noul regulament de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar introduce reglementări ce urmăresc continuarea procesului de digitalizare şi valorificarea oportunităţilor oferite de instrumentele digitale. Astfel, în situaţii excepţionale, cursurile cu prezenţă fizică pot fi suspendate, iar activitatea educaţională se poate desfăşura în format online sau hibrid. În plus, şedinţele consiliului de administraţie şi ale consiliului profesoral se pot desfăşura online sau hibrid, fără a fi necesare situaţii excepţionale. Documentele manageriale şi alte documente elaborate la nivelul unităţii de învăţământ vor putea fi stocate în format digital.

O altă reglementare importantă vizează evaluarea comportamentului elevilor. La finalul fiecărui interval de cursuri, elevii vor primi note sau calificative la purtare, care vor evalua comportamentul şi respectarea regulilor şcolare. Media anuală la purtare va fi ajustată în funcţie de numărul de absenţe nemotivate.

De asemenea, pentru a îmbunătăţi transparenţa şi comunicarea, unităţile de învăţământ vor constitui formaţiunile de studiu prin distribuţia aleatorie a elevilor, acolo unde există mai multe clase pe an de studiu. Conducerea interimară va fi asigurată de cadre didactice numite de inspectorul şcolar general, după consultarea consiliului profesoral.

Modificările propuse mai prevăd ca personalul didactic să nu mai poată desfăşura activităţi de pregătire suplimentară contra cost cu elevii de la clasele la care predau.

În ceea ce priveşte accesul la educaţie, acesta va fi îmbunătăţit prin obligativitatea înscrierii persoanelor fără cod numeric personal. Inspectoratele şcolare vor organiza grupe de acomodare pentru elevii reveniţi în sistemul de învăţământ românesc, pentru a sprijini învăţarea limbii române şi recuperarea decalajelor.

În plus, la finalizarea învăţământului gimnazial şi liceal, profesorii consilieri şi diriginţii vor emite recomandări de orientare şcolară şi vocaţională pentru fiecare elev.

Proiectul privind statutul elevului aduce la rândul său o serie de modificări semnificative, menţinând interdicţia utilizării telefoanelor mobile în timpul orelor, cu excepţia scopurilor educative aprobate de cadrele didactice.

Elevii vor beneficia de planuri individualizate de învăţare şi recomandări de orientare şcolară. Sancţiunile pentru absenţele nemotivate includ scăderea mediei la purtare, iar folosirea absenţelor ca mijloc de coerciţie rămâne interzisă.

Totodată, elevii sancţionaţi cu suspendare, preaviz de exmatriculare sau exmatriculare cu drept de reînscriere vor beneficia de consiliere şcolară, intervenţie psihologică şi activităţi remediale. Dreptul de a contesta sancţiunile este menţinut, iar în cazul modificării sancţiunii, nota la purtare va fi ajustată corespunzător.

În ceea ce priveşte elevii care perturbă orele, aceştia ar putea fi reţinuţi într-o sală, sub supravegherea unui profesor, unde să citească sau să rezolve fişe de lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor