“Very Peri", culoarea anului 2022

'Very Peri', culoarea inventată pentru 2022
'Very Peri', culoarea inventată pentru 2022 (screenshot tramite video Youtube)

Pantone, compania specializată în producerea şi analiza celor mai recente tendinţe în domeniul culorilor, şi-a prezentat mult aşteptatul verdict anual, dezvăluind "Very Peri", noua nuanţă care, potrivit companiei, va stabili tendinţele anului 2022.

Culoarea aleasă în fiecare an serveşte drept sursă de inspiraţie şi de revendicări comerciale pentru diverse industrii, cum ar fi cea textilă, a designului interior, a produselor cosmetice şi chiar a arhitecturii, care folosesc această nuanţă pentru a-şi anticipa viitoarele colecţii pentru lunile următoare.

Experţii de la Pantone Color Institute a selectat culoarea care va predomina anul 2022 pe baza unui studiu care analizează factori precum expoziţiile, noile opere de artă, filmele care vor fi lansate anul viitor, cele mai populare destinaţii, noile tehnologii sau starea de spirit globală, printre altele.

“Very Peri", culoarea anului 2022

După cum a făcut public Pantone, culoarea care va domina anul viitor va fi "Pantone 17-3938 Very Peri". Aceasta îşi propune să "aducă o nouă energie unei lumi care caută stabilitate, rezistenţă şi speranţă", potrivit unui comunicat al Pantone Color Institute.

Această nuanţă combină calmul constant al albastrului cu energia roşului şi "este literalmente cea mai fericită şi mai caldă dintre toate nuanţele de albastru", a declarat Laurie Pressman, vicepreşedinte al Pantone Color Institute, adăugând că "datorită nuanţei de roşu, introduce un sentiment de noutate care dă putere".

Pantone 17-3938 Very Peri
Pantone 17-3938 Very Peri (Pantone Color Institute)

Pentru prima dată în 2022, compania produce o culoare în loc să selecteze din arhiva sa extinsă, decizie care a fost premeditată în procesul de selecţie din acest an. "A fost foarte important pentru noi să găsim o nouă culoare, pentru că acum avem o viziune complet nouă asupra lumii", a explicat Laurie Pressman, referindu-se la impactul dezastruos pe care pandemia de covid Wuhan l-a avut asupra vieţii noastre. Designul digital a ajutat în acest proces creativ, potrivit Pantone, "ajutând la extinderea limitelor realităţii, deschizând calea către o lume virtuală dinamică, în care putem explora şi crea noi posibilităţi de culoare", a afirmat Pressman.

O culoare care reflectă ziua de azi

Devenită faimoasa "culoare a anului" este, fără îndoială, o reflectare a ceea ce se întâmplă în cultura noastră globală şi exprimă răspunsul la ceea ce oamenii caută în această culoare, a explicat celebrul institut. "Crearea unei noi culori, pentru prima dată în istoria programului nostru de culori, reflectă un proces de inovare şi transformare la nivel mondial. Pe măsură ce societatea recunoaşte culoarea ca fiind o formă fundamentală de comunicare şi ca modalitate de exprimare, de captare, de conectare şi de influenţare a ideilor şi emoţiilor, această nouă nuanţă complexă de albastru combinată cu un roşu purpuriu evidenţiază gama de posibilităţi pe care le avem în faţă".

Timp de peste 23 de ani, Pantone Color of the Year a influenţat dezvoltarea produselor şi deciziile de achiziţie în mai multe sectoare, inclusiv în domeniul modei, al designului de interior şi al designului industrial, precum şi al ambalajelor de produse şi al designului grafic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură