Venitul universal de bază: aproape propus de Hillary Clinton, promovat de democraţi

În noua ei carte “What Happened” şi într-un interviu recent acordat Vox, Hillary Clinton a explicat că a luat în considerare includerea unei versiuni a venitului universal de bază – o soluţie radicală împotriva sărăciei, ce este testată în prezent în lume – ca parte a platformei sale prezidenţiale din 2016.
Hillary Clinton.
Hillary Clinton. (Yana Paskova/Getty Images)

Platforma s-ar fi numit “Alaska pentru America”, în onoarea Fondului Permanent de Dividente al statului. În fiecare an, începând cu 1982, cetăţenii din Alaska primesc un cec anual – în mod normal variind între 1.000 şi 2.000 de dolari – ca sprijin financiar din fondul alocat pentru situaţia în care rezervele de petrol se epuizează.

Mulţi liberali sunt convinşi că a sosit momentul să "lupte pentru dreptul la un standard de viaţă minim", iar un studiu bizar realizat de un grup de stânga a "descoperit" că oferind fiecărui adult din SUA 1.000 de dolar lunar, economia americană va creşte cu 2,5 trilioane de dolari până în 2025. Studiul a avut ca subiect venitul universal de bază.

Raportul a fost publicat în luna august de către o organizatie de stânga, Institutul Roosevelt. Cei trei co-autori ai studiului sunt Marshall Steinbaum, directorul pentru cercetare al acestui institut, Michalis Nikiforos de la Institutul Levy al Colegiului Bard şi Gennaro Zezza de la Universitatea Cassino şi Lazio de Sud din Italia.

De-a lungul timpului, datoria naţională a SUA a devenit tot mai mare. De fapt, de curând, aceasta a depăşit pentru prima dată pragul major de 20 trilioane de dolari, potrivit rapoartelor CNS News.

Însă, potrivit studiului, economia va creşte doar dacă venitul universal de bază este finanţat prin deficit bugetar. Dacă trebuie crescute taxele pentru a plăti pentru acest lucru, atunci nu există niciun beneficiu pentru economie.

"Aceste estimări sunt bazate pe un venit universal de bază plătit prin creşterea deficitului federal. Ca parte a studiului, unii cercetători au calculat de asemenea efectul pe care îl va avea asupra economiei finanţarea venitului de bază prin creşterea taxelor. În acest caz, nu va exista niciun beneficiu net pentru economie", indică raportul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe