Vasile Blaga, despre regionalizare: Existenţa mai multor capitale de judeţe într-o regiune înseamnă super birocraţie

Preşedintele PDL, Vasile Blaga a declarat, joi, pentru Epoch Times, că procesul de regionalizare propus de ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, prin care se intenţionează să creeze mai multe capitale de judeţe într-o regiune, va duce la o "super birocraţie" şi nu va face decât să multiplice numărul baronilor locali.
(photos.com)
Ana Petrescu
28.02.2013

Preşedintele PDL, Vasile Blaga a declarat, joi, pentru Epoch Times, că procesul de regionalizare propus de ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, prin care se intenţionează să creeze mai multe capitale de judeţe într-o regiune, va duce la o "super birocraţie" şi nu va face decât să multiplice numărul baronilor locali.

"Deocamdată discuţiile sunt, aţi văzut foarte bine, unde trebuie să fie capitala regiunii şi pe care boier local USL îl mulţumim. S-a văzut că nu reuşeşte să-i mulţumească pe niciunul şi atunci a venit domnul Dragnea şi a spus: toate capitalele de judeţe dintr-o regiune, toate sunt capitalele regiunii. Adică ia şi matale Inspectoratul de Poliţie, ia şi matale Direcţia Financiară, ia şi matale Direcţia Muncii. Asta nu înseamnă regionalizare, asta înseamnă super birocraţie, încă o serie de baroni peste cei actuali", a afirmat, pentru Epoch Times, Vasile Blaga.

Liderul PDL consideră că procesul de regionalizare trebuie să pornească de la anumite principii şi să răspundă la o serie de întrebări ca "de ce vrem s-o facem, care sunt costurile, care sunt beneficiile".

"Eu nu vorbesc despre o regionalizare a României, eu vorbesc de o profundă reorganizare administrativ-teritorială a acestei ţări, plecând de la principii. De ce vrem s-o facem, care sunt costurile, care sunt beneficiile şi atunci vom ajunge la concluzia bună", a afirmat Vasile Blaga, pentru Epoch Times.

Liderul democrat liberal a mai precizat, pentru Epoch Times, că PDL a prezentat în Consiliul de Coordonare o rezoluţie în ceea ce priveşte regionalizarea.

"Regionalizarea este o acţiune profundă care pleacă de la întrebarea de ce o nouă reformare administrativ-teritorială, iar răspunsul este simplu, pentru că dumneavoastră ca şi mine, vă doriţi din partea statului cel mai bun serviciu la cel mai mic cost. De aici se pleacă. Că mai departe ajungem la definirea regiunilor după principii europene, care sunt prinse într-o directivă de care n-aud că vorbeşte actuala putere, 1054/2003, atunci într-adevăr vom ajunge la soluţii bune. Numai că nu au curaj s-o facă, pentru că sunt la putere şi ştiu că vor pierde puncte. Pentru că îmi aduc aminte, până s-a ajuns la această organizare administrativ-teritorială a Poloniei , au căzut trei guverne", a conclis Vasile Blaga.

Întrebat de un reporter Epoch Times dacă în moţiunea depusă joi pentru şefia PDL există o strategie de depolitizare a administraţiei publice, Vasile Blaga a răspuns că încă de pe vremea când era ministru al Administraţiei şi Internelor a propus „ca puterea şi opoziţia de atunci să stea la masă şi să să stabilească de exemplu care sunt cele 1.300, 1.200 de funcţii la nivel central şi local care vin şi pleacă odată cu puterea”.

Liderul democrat-liberal a mai adăugat, pentru Epoch Times, că numai „în momentul acela s-ar termina cu politizarea administraţiei publice locale, a instituţiilor statului până la nivel de portar, cum din păcate se întâmplă acum”.

La jumătatea lunii februarie, Liviu Dragnea a anunţat că nicio regiune nu va avea o singură capitală, existând interesul ca fiecare cetăţean să se bucure de avantajele acestui proces şi că regionalizarea trebuie să fie încheiată în 2013, pentru a se putea integra în exerciţiul bugetar 2014 - 2020 al Uniunii Europene (UE).

În ce stadiu este proiectul de regionalizare a României


În urmă cu o săptămână, ministrul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale a declarat că un consiliu consultativ şi un comitet interministerial vor lucra în vederea introducerii regionalizării şi că aceste foruri ar trebui să-şi încheie activitatea în iulie când vor prezenta propunerile Guvernului.

Dragnea a prezentat într-o conferinţă de presă principiile noii organizări administrative şi structurile implicate în acest proces. Marţi, Guvernul a aprobat un memorandum prin care practic se începe acest demers.

"Regionalizarea, aşa cum o începem astăzi, nu este un proiect politic, e un proiect naţional, un proiect al României, este un proiect care va fi rezultatul muncii de echipă a elitei societăţii româneşti", a afirmat ministrul Dezvoltării.

Potrivit acestuia, principiile care vor sta la baza regionalizării sunt: principiul subsdiarităţii, principiul asigurării resurselor integral pentru exercitarea competenţelor transferate, principiul responsabilităţii autorităţilor locale, judeţene şi regionale în raport cu competenţele pe care le vor avea, principiul asigurării unui proces de decentralizare stabil, gradual, predictibil, transparent, care să nu constrângă autorităţile locale, care să nu limiteze autonomia financiară locală, dar în aceeaşi măsură să îmbunătăţească accesul cetăţenilor la sistemul public, principiul echităţii, al democraţiei participative şi al cheltuirii eficiente a resurselor finaciare.

În ceea ce priveşte cadrul organizatoric care va gestiona derularea acestui proces, Dragnea a anunţat că există două corpuri şi anume un consiliu consultativ pentru regionalizare şi un comitet interministerial, pe care îl prezidează el.

De curând, Liviu Dragnea a anunţat că finalizarea cadrului pentru descentralizare şi regionalizare este planificată pentru luna iunie, iar regionalizarea nu va presupune dezvoltarea judeţelor.

"Ţinta noastră este că în luna iunie să finalizăm cadrul pentru descentralizare şi regionalizare. Îl punem pe masa Guvernului, apoi va intra în dezbatere publică. După ce se modifică Constituţia, dăm drumul la alegerile pentru regiuni", a declarat Dragnea.

Vicepremierul, Liviu Dragnea a mai precizat că regionalizarea României nu implică desfiinţarea judeţelor, dar, în ceea ce priveşte prefecturile, acest lucru nu este încă sigur. Pe de altă parte, la nivelul cetăţenilor, împărţirea ţării va însemna micşorarea numărului de salariaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor