Vasile Blaga: Cred că şi Guvernul trebuia să-i ceară lui Kover să renunţe la vizita în România

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga. (www.gov.ro)
Epoch Times România
05.06.2012

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a spus marţi, la Oradea, că se aştepta ca şi Guvernul să-i ceară în mod oficial lui Kover Laszlo să renunţe la vizita în ţara noastră, "domnul Ponta tot doreşte cu atâta ardoare să fie reprezentantul exponenţial al României în materie de politică externă".

Prezent marţi la Oradea, preşedintele Senatului României, Vasile Blaga, i-a transmis din nou preşedintelui Parlamentului ungar, Kover Laszlo, că vizita sa în România nu este oportună. După ce, luni, preşedinţii celor două camere ale Parlamentului României,Vasile Blaga şi Roberta Anastase, i-au cerut lui Kover, prin intermediul unei scrisori, să îşi amâne vizita în România, de această dată Blaga a folosit termeni mult mai duri.

„După cum bine ştiţi, ieri am trimis, împreună cu preşedinta Camerei Deputaţilor, o scrisoare către preşedintele Parlamentului Ungariei, în care i-am explicat în termeni extrem de diplomatici şi eleganţi că nu trebuie să intervină în campania electorală din România. Am să spun de aceasta mai clar ceea ce am spus printre rânduri şi în acea scrisoare: domnia sa nu este binevenit în această perioadă în România ”, a declarat preşedintele Senatului României, Vasile Blaga.

Blaga a precizat şi care sunt motivele pentru care vizita lui Kover în România nu este oportună în acest moment. „Domnia sa a făcut aprecieri incalificabile la adresa României şi a poporului român. În plus, domnia sa este implicat în acest moment în două campanii electorale: într-una în calitate de preşedinte de onoare al PCM şi apoi, el se află într-o campanie electorală în interiorul partidului domniei sale, FIDESZ, unde este într-o permanentă dispută cu Viktor Orban, preşedintele FIDESZ şi premierul Ungariei”, a mai spus Vasile Blaga.

Preşedintele Senatului a mai declarat că se aştepta ca şi Guvernul României să-i ceară în mod oficial lui Kover să renunţe la vizita în România.

„Eu nu pot să-l opresc pe preşedintele parlamentului ungar să vină în ţară, de aceea am şi trimis această scrisoare, cum cred trebuia să facă şi Guvernul, dacă domnul Ponta tot doreşte cu atâta ardoare să fie reprezentantul exponenţial al României în materie de politică externă. Prim-ministrul Ponta i-a cerut premierului ungar să-şi ceară scuze pentru ce a spus preşedintele Parlamentului ungar. Ori, eu nu l-am auzit pe Viktor Orban, în actualul lui mandat de premier, făcând astfel de aprecieri, la adresa României, cum a făcut Kover, care este duşmanul de moarte al UDMR, căci despre asta este vorba”, a mai precizat preşedintele Senatului, Vasile Blaga.

Şeful Senatului i-a mai transmis preşedintelui Parlamentului ungar să îşi rezolve problemele „de acasă”. „Domnul Kover nu doreşte să observe eforturile pe care le-au făcut politicienii români în cei 20 de ani pentru a reglementa situaţia minorităţilor din România, nu numai a celei maghiare, într-un mod apreciat de toată Europa, ceea ce nu este cazul minorităţilor din Ungaria. Cred că ar trebui prima dată să-şi rezolve problemele de acasă, înainte de a interveni în disputele politice ale comunităţii maghiare din România”, a conchis Vasile Blaga.

Preşedintele Parlamentului ungar este aşteptat marţi într-o vizită în judeţele Mureş şi Covasna.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor