Laszlo Kover, preşedintele Parlamentului ungar, insistă asupra efectuării vizitei în România (MTI)

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
05.06.2012

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a declarat că insistă asupra planului său de a efectua vizita în România marţi, informează agenţia de presă MTI.

Luni, preşedintele Senatului român, Vasile Blaga, şi preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, i-au cerut lui Laszlo Kover să-şi amâne vizita până după apropiatele alegeri locale din România.

Într-o scrisoare de răspuns adresată în aceeaşi zi celor doi preşedinţi ai Camerelor din România, Laszlo Kover a declarat că va efectua o vizită neoficială în România, o ţară prietenă care doreşte să adere la zona Schengen, ca persoană particulară, ca om politic, ca preşedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar (PCM) din România, formaţiune a etnicilor maghiari oficial înregistrată, şi nu în ultimul rând ca cetăţean al UE, şi nu în calitate de demnitar public.

Potrivit MTI, Kover a remarcat faptul că, înainte de diferite scrutinuri, politicieni români au efectuat vizite similare în Republica Moldova şi Spania pentru a sprijini în mod democratic forţe politice româneşti locale.

Kover şi-a exprimat speranţa că a reuşit să risipească temerile politice şi a cerut părţii române să-l informeze imediat dacă există vreun obstacol legal în calea vizitei sale planificate, notează agenţia de presă ungară.

Într-o scrisoare deschisă, Blaga şi Anastase l-au asigurat pe Kover că este un oaspete binevenit, dar au declarat, de asemenea, că doresc ca activităţile sale în România să rămână "în cadrul bine definit al relaţiilor noastre bilaterale". Ei au adăugat ca "orice raportare directă la procesul democratic intern este, în opinia noastră, în contrast cu spiritul european, fiind contraproductivă în raport cu nevoile şi aspiraţiile atât ale societăţilor noastre, cât şi ale minorităţii maghiare".

Semnatarii scrisorii au apreciat că "este imperios necesar ca participarea la procesul democratic românesc a reprezentanţilor acestei comunităţi să fie liberă de orice ingerinţă".

Vizita lui Kover este programată marţi după amiază, în judeţul Mureş, unde va participa la închiderea campaniei electorale a PCM Târgu Mureş.

MTI aminteşte că preşedintele Parlamentului a participat la evenimente ale PCM, din România, între 24 mai şi 27 mai, printre care şi o comemorare ecumenică a scriitorului maghiar Jozsef Nyiro. Cu acea ocazie, Kover a criticat refuzul autorităţilor române de a acorda permisiunea de reînhumare a lui Nyiro la Odorheiu Secuiesc natal al acestuia şi a descris comportamentul guvernului roman drept "neprietenos, necivilizat şi barbar".

Sâmbătă, premierul român Victor Ponta i-a cerut omologului său ungar Viktor Orban să se delimiteze de remarca lui Kover, solicitare la care şeful biroului de presă al lui Orban a răspuns că Ungaria consideră această problemă drept una ce ţine mai degrabă de reverenţă, decât una de natură politică, precizează MTI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor