Varoufakis ar fi făcut un gest obscen. Înregistrarea video - trucată



Ministrul grec al finanţelor, Yanis Varoufakis.
Ministrul grec al finanţelor, Yanis Varoufakis. (Captură Foto)

Prezentatorul unui post german de televiziune a recunoscut că a trucat un material video în care ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis adresează Germaniei un gest obscen cu degetul din mijloc, după ce politicianul elen a contestat cu tărie autenticitatea înregistrării.

Jan Bohmermann, gazda programului de satiră “Neo Magazin Royale” difuzat la postul public de televiziune ZDF, a declarat că a aşteptat de duminică ca cineva să îl întrebe dacă a trucat controversatul material video dar că nimeni nu a făcut-o, susţine Business Insider.

“Îmi pare rău dnule Varoufakis, nu o să mai facem aşa ceva”, a declarat el, detaliind cum o echipă de producţie a manipulat materialul video.

Materialul trucat l-a prezentat pe Varoufakis, înainte să devină ministrul al finanţelor, adresându-se în cadrul unui eveniment din 2013 în capitala croată Zagreb.

În imaginile trucate, Varoufakis discută despre problemele pe care le înfruntă ţara sa puternic îndatorată şi vorbeşte despre “a-i arăta un deget Germaniei”, în timp ce făcea presupusul gest ofensiv.

Grecia şi Germania, casiera Europei, au fost la cutiţe de când partidul grec radical de stânga Syriza a ajuns la conducerea Greciei în luna ianuarie promiţând că va suspenda austeritatea şi va şterge cea mai mare parte a datoriei masive a ţării.

Materialul video trucat, difuzat iniţial duminică seara în timpul talk show-ului săptămânal al lui Guenther Jauch pe canalul german ARD, a declanşat critici puternice şi imediate din partea lui Varoufakis, care era invitat la emisiune.

Ministrul grec al finanţelor, care a participat la o discuţie în direct televizată cu alţi invitaţi printr-un link din Atena, a insistat că materialul video a fost manipulat, conform Business Insider.

Deşi în materialul original ministrul grec a rostit într-adevăr acele cuvinte, totuşi ele nu au fost însoţite de niciun gest obscen.

Jauch, care atrage milioane de telespectatori, a declarat luni că nu a văzut “nicio indicaţie privind o manipulare sau falsificare a materialului video difuzat în timpul show-ului în direct.”

Totuşi, Bohmermann a declarat miercuri că echipa sa a trucat materialul la sfârşitul lunii februarie şi a descris manipularea umbrelor pentru ca schimbările să fie mult mai realiste.

Jan Bohmermann este şi autorul unui film video intitulat “V ca Varoufakis”, care a circulat enorm pe internet la sfârşitul lunii februarie şi care îl prezenta pe ministrul grec ca pe un supererou capabil să plieze zona euro. În film apare pentru scurt timp şi faimosul deget, conform Agerpres.

ZDF nu a confirmat declaraţia lui Bohmermann, dar a retransmis pe contul său oficial de Twitter confesiunea prezentatorului TV.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe