Vânzarea CFR Marfă: Gruia Stoica răspunde acuzaţiilor lui Traian Băsescu

Proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), Gruia Stoica, a declarat marţi că poartă discuţii despre finanţarea tranzacţiei privind preluarea CFR Marfă cu instituţii financiare din top 5 mondial, iar în opinia lui, în mod sigur, va reuşi să respecte condiţiile stabilite.
Transporturi feroviare, vagoane de marfă (Epoch Times România)
Epoch Times România
23.07.2013

Proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), Gruia Stoica, a declarat marţi că poartă discuţii despre finanţarea tranzacţiei privind preluarea CFR Marfă cu instituţii financiare din top 5 mondial, iar în opinia lui, în mod sigur, va reuşi să respecte condiţiile stabilite.

"Cel care a câştigat la CFR Marfă caută cu disperare bani la bănci pentru a plăti valoarea la care s-a negociat. Marea mea problema este că ştiind despre câştigător că are credite pe propria companie, ştiind că trebuie să împrumute 200 de milioane, ce va face cu investiţiile? Dacă acum investitorul împrumută bani ca să poată plăti compania şi nu îi găseşte, de unde o să ia bani să investească în modernizarea companiei. E nevoie de locomotive moderne, depouri modernizate. Cheia rămâne dacă acel câştigător va putea să o modernizeze şi dacă nu cumva ca să îşi achite datoriile va tăia zeci de mii de vagoane. S-ar putea ca eu să greşesc, dar fiind vorba de o companieâ atât de mare, aş vrea să fiu prudent şi entuziast" a declarat luni Traian Băsescu în cadrul unei conferinţe de presă.

"GFR/Grampet este o societate bancabilă, solidă financiar, fără datorii la stat, un important angajator român şi un important contributor la buget, care îşi menţine angajamentul de a plăti suma ofertată în cadrul licitaţiei. Conform calendarului stabilit prin caietul de sarcini, am depus deja garanţia de 10 milioane de euro, sumă importantă pentru o piaţă precum cea din România. Avem discuţii în prezent cu instituţii financiare din top 5 mondial şi avem certitudinea că vom face plata conform condiţiilor stabilite", a afirmat omul de afaceri, potrivit Realitatea.net.

Proprietarul GFR a precizat că orice companie serioasă are strategia de a completa fondurile proprii cu credite bancare.

"Grampet - GFR continuă să se concentreze asupra procesului de privatizare a CFR Marfă, conform condiţiilor şi graficului convenite cu Ministerul Transporturilor. În această perioadă, atenţia noastră se îndreaptă asupra strategiei de integrare a CFR Marfă în GFR/Grampet ulterior semnării contractului, cât şi asupra obţinerii avizului Consiliului Concurenţei pentru tranzacţie", a declarat Gruia Stoica.

Victor Ponta a declarat luni că din datele de care dispune nu reiese că este ceva în neregulă cu vânzarea CFR Marfă, dar a remarcat că nu este exclus să-i fie întocmit un dosar penal câştigătorului licitaţiei la sugestia lui Traian Băsescu, pentru că aşa se întâmplă de obicei cu cei care-l deranjează pe şeful statului.

Gruia Stoica a adăugat că îşi exprimă speranţa că ”evoluţiile şi declaraţiile politice să nu afecteze nici procesul de privatizare, nici discuţiile noastre cu finanţatorii. Nu dorim să comentăm alte declaraţii politice, obiectivul nostru fiind strict comercial, de eficientizare a CFR Marfă şi menţinere a cât mai multor locuri de muncă şi de consolidare a unui grup românesc de anvergură internaţională".

GFR face parte din grupul Grampet care este controlat de omul de afaceri Gruia Stoica. Acesta a câştigat la 20 iunie procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru pachetul majoritar de 51% din acţiuni. În acelaşi timp şi-a asumat investiţii de 900 milioane lei şi 1,5 milioane euro investiţii de mediu.

La 19 iunie, Gruia Stoica a precizat că GFR deţine suma minimă de 180 milioane euro, care reprezintă preţul de plecare a licitaţiei, din surse proprii şi bancare. În ceea ce priveşte participarea la privatizare acesta a declarat că a primit scrisori de bonitate şi garanţie de la Raiffeisen Bank Austria.

"Avem această sumă, nu am fi participat la licitaţie dacă nu am fi avut-o. Ea este asigurată parte din fonduri proprii, parte cu sprijinul unor finanţări de la bănci. Este o sumă mare, pe care nu orice companie şi-o poate permite, dar GFR este o societate privată bancabilă, solidă, fără datorii la stat, profitabilă", a declarat Gruia Stoica, adăugând că finanţarea bancară are ponderea majoritară şi este sindicalizată de mai multe instituţii de credit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor