Vânătoarea de balene continuă, Tokyo umblă după zone din Oceanul Pacific

.
. (Cameron Spencer / Getty Images)

Deşi a declarat că va respecta acordul internaţional de sistare a vânătorii de balene, acum Japonia se răzgândeşte: Tokyo nu renunţă la vânătoarea de balene nici măcar în zona Antarctica protejată de decizia emisă de Tribunalul Internaţional de la Haga pe 31 martie.

Vineri, 18 aprilie, guvernul japonez a anunţat că - deşi pentru anul fiscal curent a renunţat la program din respect pentru Tribunal - anul viitor va reîncepe activitatea după un plan "modificat", care va fi prezentat Comisiei Internaţionale pentru vânătoarea de balene până la sfârşitul toamnei viitoare.

"După ce am analizat cu atenţie decizia Tribunalului Internaţional, am ajuns la concluzia că vom continua activitatea", a declarat ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Pescuitului, Yoshimasa Hayashi. Tribunalul de la Haga a pedepsit numărul mult prea mare de omoruri de cetacee din programul actual al Japoniei, care susţine că le comite pentru "cercetare ştiinţifică".

Aşa că Tokyo va lansa anul viitor un program mai mic, doar pentru a se strecura printre dispoziţiile acestei hotărâri.

Hayashi a participat la o demonstraţie, marţi, în favoarea vânătorii de balene şi a promis să păstreze ceea ce el consideră o parte a culturii tradiţionale a ţării sale.

În plus Japonia a confirmat un program paralel de vânătoare de balene în Oceanul Pacific - în zonele care nu sunt acoperite de hotărârea Curţii Internaţionale. Targetul vânătorii a fost redus cu aproape jumătate, doar 210 exemplare.

În schimb plecarea flotei vânătorilor de balene a fost amânată pentru 26 aprilie, deşi data programată iniţial era 22 aprilie.

În spatele schimbării de dată se află vizita oficială la Tokyo a preşedintelui american Barack Obama (23-25 aprilie), vizită asupra căruia ar fi putut fi aruncată o umbră neplăcută. În acest fel, navele vânătorilor de balene vor porni la doar câteva ore după ce Obama va pleca din Tokyo spre Coreea de Sud.