Spania: balene se sinucid în masă - 22 eşuate pe plajă, 6 moarte


Spania, Galicia de nord: 22 de balene pilot eşuate pe plajă
Spania, Galicia de nord: 22 de balene pilot eşuate pe plajă (Stephen Rose / Getty Images)

Luni dimineaţă, micul centru din Porto de Bares, în nordul Galiciei (Spania), s-a trezit cu 22 de balene pilot eşuate pe plajă, unele dintre ele exemplare foarte tinere.

Mai mulţi rezidenţi şi membri ai Protecţiei Civile, atât locali cât şi din afara localităţii, au început imediat să ude animalele încercând să le menţină în viaţă. În anumite faze ale zilei pe plajă s-au adunat până la 60 de persoane, încercând salvarea balenelor. În plus, cu ajutorul unui jeep animalele încă în viaţă au fost târâte în ​​apă.

Dar balenele care au fost în măsură să se întoarcă în mare au eşuat pe o altă plajă, pe coasta O Vicedo, nu departe de Porto de Bares. Şase exemplare adulte sunt moarte.

Balenele pilot sunt o specie din ordinul Cetacee şi fac parte din familia Delphinidae. Nu se ştie de ce s-au împins până în Golful O Vicedo şi de ce s-au lăsat târâte de reflux.

Ultimul incident, în mod curios, a avut loc în aceeaşi zonă, în 1998, în apropierea vecinei localităţi Ria de Viveiro. Şi de data aceea au eşuat pe plajă tot balenele pilot şi multe dintre ele au murit. Dar incidentul de luni a fost fenomenul cel mai masiv de eşuare a cetaceelor despre care îşi aminteşte Spania.

"Nu e deloc neobişnuit ca unele exemplare să vină înapoi şi să eşueze din nou după ce trec printr-un calvar traumatic din punct de vedere fizic şi, cred eu, şi psihologic", spune biologul Rachel Alderman în legătură cu fenomenul eşuărilor.

Cauza eşuărilor în masă încă este neclară. Balenele pilot sunt balenele care eşuează cel mai des, probabil din cauza legăturilor lor sociale puternice. Unii analişti însă propune ideea sinuciderii balenelor, dat fiind faptul că multe dintre balenele care eşuează şi sunt salvate, eşuează din nou.