RISE Moldova: Furnizorul testelor chinezeşti achiziţionate de R.Moldova - compania miliardarului chinez Wang Jian

Medici din China in timpul crizei de coronavirus
Medici din China in timpul crizei de coronavirus (Epoch Times România)

Potrivit mai multor opinii, pentru ca preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, să-şi poată face „PR electoral pe timp de ciumă” în plină pandemie Covid 19, a fost nevoie de bani adunaţi din trei fonduri administrate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), în valoare de 1,92 milioane de dolari pentru 80.000 de teste.

O investigaţie RISE Moldova susţine că furnizorul lotului de 50 de tone de echipament medical ajuns la Chişinău este compania unui miliardar chinez. Deşi contractul a fost semnat încă la începutul lunii aprilie, testele au ajuns în ţară cu o întârziere de aproape trei săptămâni.

Pe 4 aprilie 2020, Centrul pentru achiziţii publice centralizate în sănătate (CAPCS) a semnat un contract în valoare de 1,92 milioane de dolari, pentru achiziţionarea testelor folosite la depistarea virusului Wuhan, au precizat jurnaliştii de la RISE.

Totodată, aceştia au specificat că furnizorul este BGI Health (HK) Co, Ltd din Hong Kong, parte a grupului chinez BGI Group, care a pus la dispoziţia autorităţilor de la Chişinău 1.600 de seturi care conţin 80.000 de teste. În afară de teste, au mai fost achiziţionate 1.600 de seturi de extracţie – RNA extraction kit şi 1.600 de seturi de prelevare pentru colectarea, transportul şi depozitarea biospecimenului – sampling kit, se mai arată în investigaţie.

Decizia de achiziţionare a testelor a fost luată de către Comisia pentru Situaţii Excepţionale la 3 aprilie curent. Prin această decizie, Compania Naţională de Asigurări în Medicină a fost obligată să asigure finanţarea în mărime de 35,7 milioane de lei şi achiziţionarea, în regim de urgenţă, a testelor pentru depistarea infecţiei cu virusul comunist.

Potrivit RISE Moldova, banii provin din trei fonduri administrate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) şi anume cel de de dezvoltare – 20 milioane lei; fondul de rezervă – 10 milioane lei şi fondul măsurilor de profilaxie – 5,7 milioane lei. „Mai exact, banii provin din primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, achitate de cetăţeni şi companii, dar şi din transferuri directe din bugetul de stat”.

Menţionăm că Nicolae Furtună, directorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică - instituţia care a primit testele, a menţionat că nu ştie cum a fost selectat furnizorul, respectiv geneticianul chinez Wang Jian care potrivit Forbes, are o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari.

Menţionăm că în seara zilei de duminică, 19 aprilie, pe Aeroportul Internaţional Chişinău a aterizat un avion din China, care a transportat lotul de echipamente de protecţie individuală - 196 mii de ecrane de protecţie (viziere), 100.500 respiratoare, inclusiv 80 mii de teste, achiziţionate din sursele fondului de asigurări obligatorii de asistenţă medicală. Pe aeroport au fost prezenţi preşdintele R.Moldova, Igor Dodon, ambasadorul Chinei şi ambasadorul Federaţiei Ruse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe