Valeriu Paşa: Guvernul de la Chişinău este atât de incompetent încât o epidemie poate trece prin Moldova, iar Ministerul Sănătăţii nici să nu afle

Chinezi cu măşti după izbucnirea focarului de pneumonie
Chinezi cu măşti după izbucnirea focarului de pneumonie (mfa.gov.md)

Sunt situaţii în care viaţa cetăţenilor depinde de acţiunile statului, scrie liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook, în contextul creşterii numărului contaminărilor cu coronavirus în Italia. Potrivit politicianei, în prezent Republica Moldova se află în pragul unei asemenea situaţii, fapt ce reprezintă un pericol enorm pentru cetăţeni.

"Un număr mare de concetăţeni vin din Italia şi pleacă acolo. Cum ne protejează guvernul nostru de pericolul coronavirusului? Nicicum! Pentru că este şi iresponsabil şi incapabil!”, se arată în mesajul preşedintei PAS.

Totodată, aceasta a ţinut să facă referire la sistemul medical din R.Moldova care are capacităţi reduse, motiv pentru care ar trebui să se facă totul pentru ca virusul să nu intre pe teritoriul statului.

"Iar asta înseamnă verificări la toate punctele de intrare în ţară, acţiuni care ar diminua riscul pătrunderii virusului şi acordarea ajutorului imediat. Cerem guvernului să-şi asume responsabilitatea pentru viaţă şi sănătatea cetăţenilor. Să facă public, imediat, planul de măsuri care trebuie întreprinse pentru a preveni o situaţie de criză şi să informeze cât mai urgent populaţia cum să se protejeze”, a adăugat Sandu.

În acest context, activistul Valeriu Paşa, expert watchdog.MD, a specificat că Guvernul actual este atât de incompetent încât o epidemie poate să treacă prin Moldova, iar Ministerul Sănătăţii nici să nu afle acest lucru.

"Teste pentru covid au ajuns abia câteva zile în urmă. În Italia locuiesc mai mulţi cetăţeni moldoveni decât în Bălţi şi toate raioanele vecine. Circa 70-80 la sută dintre moldovenii de acolo sunt concentraţi în regiunile Veneto şi Lombardia (cele mai afectate). Iar la Aeroport nu că au măsurat febra, nici măşti nu se poartă”, a scris Paşa pe contul său de socializare.

"Specificând că 7-9 la sută din totalul cetăţenilor din RM locuiesc în Italia şi că deja au introdus punerea obligatorie sub carantină a cetăţenilor care revin din regiunile afectate, în mod normal, autorităţile de la Chişinău ar fi trebuit deja sâmbătă să organizeze şedinţa Comisiei guvernamentale speciale, iar duminică la aeroport să existe coridoare dedicate celor care revin din Italia, toţi cei care iau contact cu aceşti cetăţeni să fie dotaţi cu măşti de protecţie şi să fie puşi sub supraveghere constantă a medicilor.

Nu e despre panică, cu ea nu tratezi nimic, sunt nişte măsuri fireşti de protecţie şi prevenţie”, a punctat activistul.

Menţionăm că Nordul Italiei a fost lovit puternic de virusul Wuhan, regiunile cele mai afectate fiind Veneto şi Lombardia, care au raportat mai multe cazuri de infectare şi două victime.

Cifrele prezentate de Serviciul italian de Protecţie Civilă anunţă un total de 79 de persoane afectate, dintre care 47 în regiunea Lombardia, 17 în Veneto, 2 în Emilia Romagna, doi turişti chinezi în Lazio şi un caz în Piemonte. Până în prezent, bilanţul victimelor a ajuns la 2 – una în Lombardia şi una în Veneto, anunţă TGCom24.

Mai mult decât atât, Guvernul italian a adoptat un decret de lege cu măsuri pentru gestionarea situaţiei de urgenţă în zonele afectate, generată de proliferarea virusului Wuhan în Italia, un anunţ în acest sens fiind făcut sâmbătă de premierul Italiei Giuseppe Conte, informează Quotidiano.