Virusul Wuhan. Guvernul italian ia măsuri: anulează excursiile şcolare, suspendă evenimentele sportive

Premierul italian Giuseppe Conte
Premierul italian Giuseppe Conte (Vincenzo Pinto/AFP/Getty Images)

Guvernul italian a adoptat un decret de lege cu măsuri pentru gestionarea situaţiei de urgenţă în zonele afectate, generată de proliferarea virusului Wuhan în Italia, a anunţat, sâmbăta, premierul Italiei Giuseppe Conte, informează Quotidiano.

Printre „măsurile extraordinare” specificate se numără şi „suspendarea călătoriilor didactice şi educaţionale organizate de şcoli, cu destinaţii atât în Italia, cât şi în străinătate”, după cum informează ministrul italian al Educaţiei, Lucia Azzolina, într-o postare pe Twitter.

Ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza, a confirmat jurnaliştilor: „Cu prevederile de astăzi, facem şi alte intervenţii posibile în afara acestor teritorii: cu acest decret, ministrul competent va putea, de exemplu, să intervină pentru suspendarea călătoriilor şcolare, iar ministrul Sportului, Vincenzo Spadafora, va putea interveni la evenimentele sportive deja de mâine [duminică – n.n.]".

În fapt, ministrul italian al Sportului, Vincenzo Sapadafora, a solicitat deja „suspendarea tuturor evenimentelor sportive de toate nivelurile şi disciplinele prevăzute în regiunile Lombardia şi Veneto pentru ziua de duminică, 23 februarie 2020”. Meciurile din seria A nu au loc.

Premierul italian anunţă totodată că „decretul de lege ne va permite să intervenim pentru împiedicarea persoanelor care se află în zonele de focar să părăsească municipalitatea”. Giuseppe Conte adaugă că dacă va fi necesar, „pentru a respecta regulile de izolare, vom angaja şi armata, chiar dacă avem încredere în colaborarea cetăţenilor”.

Premierul a avertizat că cei care încalcă ordonanţa vor fi supuşi sancţiunii penale, conform articolului 650 din Codul penal. În zonele de focar, guvernul a decis să oprească şcolile, activităţile de muncă şi orice demonstraţii.

Cu toate acestea, deşi opoziţia a cerut închiderea graniţelor, nu va exista nicio suspendare a prevederilor Tratatului Schengen.

„Ar fi o măsură absolut disproporţionată. [...] Să nu mai vorbim de impactul economic devastator. Ce vrem să facem cu Italia: un lazaretto?", a mai adăugat prim-ministrul Italiei.

În următoarele zile va fi emis un al doilea decret, ce conţine prevederi legate de „diverse subvenţii şi măsuri, indemnizaţii şi disponibilizări, pentru a compensa şi a remedia dificultăţile economice”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe