Un camion care transporta armament evidenţiază nervozitatea din China

Articolul din Enshi Evening News a fost ulterior şters, înainte de a fi postat pe scară largă.
Articolul din Enshi Evening News a fost ulterior şters, înainte de a fi postat pe scară largă. (Epoch Times)
Matthew Robertson
06.04.2012

Un camion care călătorea din Chongqing a fost interceptat în provincia Hubei pe 1 aprilie de către poliţia de trafic, după ce au descoperit că transporta peste 10.000 de obuze de artilerie. Portaluri principale de ştiri din China au făcut o actualizare concisă la ştirile din seara zilei de 5 aprilie, ora locală, accentuând că totul era normal. În climatul politic actual, cititorii de ştiri nu au fost înclinaţi să creadă asta.

Primul raport al Evening News Enshi, din provincia Hubei unde a fost interceptat camionul, a spus că un camion roşu transporta 12.033 de obuze de artilerie pe Expressway Huyu, în apropierea oraşului Lichuan. Camionul a fost interceptat şi reţinut, în timp ce Biroul de Securitate Publică din oraşul Lichuan a efectuat o anchetă.

Citând surse locale de poliţie, s-a declarat că camionul - probabil un semi-trailer, deşi se foloseşte acelaşi termen în China - a sigilat containere cu semnele "substanţe volatile" pe laterală, cu benzi fluorescente. Ei l-au crezut suspect şi au început să investigheze, constatând că "materialul volatil", consta din obuze de artilerie explozive şi gloanţe penetrante de armuri. Erau 236 de cutii şi 12.033 obuze, în total peste 10 tone de muniţie, scria în articol.

Poliţia l-a interogat pe şofer, care aparent nu cunoştea că ar transporta armament. El a spus că o companie din Chongqing i-a cerut să livreze containerele la Jilin.

Raportul din 1 aprilie a fost urmat de un altul pe 5 aprilie, conţinâmd o singură frază, în care se spunea că a fost un "transfer militar normal" şi i s-a permis să treacă. Actualizarea a fost republicată pe portalurile principlale de Internet din China, inclusiv pe NetEase. Raportul iniţial din Evening News Enshi a fost şters.

Internauţii incorigibili au început să analizeze aproape fiecare element imaginabil al evenimentului şi reportajul despre el.

De exemplu, se spune că în raportarea ştirilor, în gramatica aleasă de portalurile de internet au folosit modul pasiv, pentru a nu părea că au instigat zvonuri. Diferenţele în titluri au fost analizate.

Un utilizator numindu-se "Elevă de liceu", a declarat că "China controlează armamentul mai strict decât orice altă ţară; un om de afaceri obişnuit nu are capacitatea sau curajul de a le achiziţiona", şi a remarcat zvonuri anterioare, cum că Wang Lijun, în conformitate cu ordinele date de Bo Xilai şi Zhou Yongkang, instituia o forţă armată privată.

He Qinglian, economist şi cărturar care a scris o carte despre controlul asupra mass-media din China, a scris pe Twitter că ştirile de la Chongqing sunt analizate excesiv în atmosfera politică actuală.

Cetăţenii de pe net nu păreau speriaţi. Zeci de observaţii au revenit la tema "rebeliunii", sau a presupusei armate private a lui Bo.

Este neobişnuit faptul că vestea a fost raportată, mai ales în actualul climat politic. Dar semnificaţia reală a transportului de arme, tipurile de arme, precum şi circumstanţele capturării acestora sunt toate dificil de evaluat, potrivit experţilor. "Ar putea fi vorba de un scop special, pentru a avea aceste rapoarte difuzate chiar acum", spune Zhao Wen, un comentator de la televiziunea New Tang Dynasty cu sediul la New York. "Ştirea in sine este greu de evaluat."

Raport de Ariel Ţian

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor