Vitalie Andrievschi : "Vlad Filat a cerut corect demiterea viceministrului Economiei Ilarion Popa"

.
. (Ki Price / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
06.04.2012

Deputatul Igor Dodon a solicitat prezenţa mai multor miniştri printre care şi a ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, în şedinţa de joi a plenului Parlamentului pentru a oferi informaţii cu privire la situaţia energetică din Republica Moldova.

"Solicit ca până la sfârşitul şedinţei, atât domnul Lazăr, cât şi conducerea Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică să vin cu detalii privind contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan şi Ucraina. De asemenea, solicit şi prezenţa în Parlament a ministrului Agriculturii, Vasile Bumacov şi ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale", a menţionat Dodon.

Totodată, deputatul neafiliat Mihai Godea a solicitat să vină în Parlament prim-ministrul Vlad Filat, care a cerut ieri ministrului Economiei să-l demită pe viceministrul Ilarion Popa şi chiar însuşi Ilarion Popa să vină pentru a oferi explicaţii în acest sens.

Potrivit analistului politic Vitalie Andrievschi, Prim-ministrul Vlad Filat a procedat corect când a cerut demiterea viceministrului Economiei Ilarion Popa. Iar Valeriu Lazăr, dacă nu este de acord, trebuie să-şi dea demisia de onoare, dar nu să ia apărarea subalternului: "Dacă Lazăr nu e de acord, el trebuie singur să-şi dea demisia, iar a alerga şi a lua apărarea înseamnă că nu există o putere reală a premierului, ci ne întoarcem la perioada sovietică, atunci când partidul decidea totul. Trebuie să fie pus punct în această dezordine”

Totodată, analistul consideră că premierul este în drept să ceară destituirea din funcţie a viceministrului Economiei, explicând că "Cineva trebuie să poarte răspundere pentru faptul că acordul între Ucraina şi Moldova privind livrarea energiei electrice nu a fost semnat la timp. Trebuie să fie cineva pedepsit, şi în primul rând trebuie să fie tras la răspundere cel care a condus direct procesul".

Vitalie Andrievschi mai consideră că alte modalităţi de a face ordine în ţară, decât prin responsabilizarea funcţionarilor, nu există: "Dacă nu va fi disciplină, dacă oamenii care conduc anumite ramuri sau structuri nu vor şti că în caz de eşec, vor purta răspundere, ci vor merge la propriul partid şi vor căuta acoperire, atunci în ţară va fi anarhie".

Precizăm că Filat s-a arătat nemulţumit de faptul că Ilarion Popa, responsabil de sectorul energetic, nu a asigurat semnarea la timp a contractelor de achiziţie a curentului electric, astfel încât a solicitat demiterea acestuia din funcţie. În opinia premierului, Popa este unul dintre cei vinovaţi de această situaţie şi trebuie destituit din funcţie până la următoarea şedinţă a Executivului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor