Val de 300 de arestări în Hong Kong înaintea dezbaterii unor legi impuse de regimul comunist de la Beijing

Arestări în Hong Kong, 27 mai 2020
Arestări în Hong Kong, 27 mai 2020 (May James/HKFP)

Guvernul marionetă aflat la conducerea oraşului Hong Kong a arestat un grup de protestatari - printre care mulţi elevi de liceu - înaintea manifestaţiilor planificate împotriva unui nou proiect de lege care incriminează insultarea imnului naţional comunist chinez, Marşul Voluntarului.

Poliţia din Hong Kong a arestat un grup de protestatari, inclusiv trei persoane care transportau coctailuri Molotov, miercuri, în timp ce manifestaţiile au izbucnit înainte ca un nou proiect controversat să fie dezbătut de Consiliul legislativ (parlamentul oraşului).

Legislaţia prevede 3 ani de închisoare şi amenzi substanţiale (peste 6 mii USD) pentru cei care "nu respectă" imnul comunist. Iniţiativa a fost criticată de numeroase organizaţii pentru că este neconstituţională şi distruge libertăţile civile, permiţând arestarea oricui, din cauza nedefinirii clare a "lipsei de respect".

Miercuri dimineaţă poliţia anti-revoltă a tras cu bile cu gaz lacrimogen asupra manifestanţilor şi a reţinut un grup de protestatari.

Mai multe proteste non-violente au avut loc miercuri dimineaţă în Hong Kong, pe măsură ce manifestanţii au blocat drumurile cu gunoi, bucăţi de pavele şi moloz. Şoferii au organizat, de asemenea, un protest încetinind autovehiculele într-un tunel din centrul oraşului, blocând traficul.

Hong Kong este scena unui război urban împotriva imixtiunii Partidului Comunist Chinez, care încearcă de mai mulţi ani introducerea unor legi care să submineze drepturile şi libertăţile civile din oraş, garantate de China sub principiul "o ţară, două sisteme".

Ultimul val de proteste urmează după ce oraşul a fost zguduit, anul trecut, timp de şase luni de manifestaţii deseori violente generate de iniţiativa comuniştilor chinezi de a introduce la vot un proiect controversat de extrădare în China a rezidenţilor din Hong Kong suspectaţi de încălcarea legilor comuniste. Dacă ar fi devenit lege, proiectul ar fi scurtcircuitat sistemul de Justiţie al oraşului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe