"Văduvele negre", o specie letală
Islamiştii din Cecenia şi alte republici din Caucazul de Nord folosesc din anul 2000 femei în acţiuni sinucigaşe. Khava Barayeva este considerată prima 'văduva neagră' care şi-a detonat încărcătură explozibilă în preajma a doi militari ruşi. Tânăra a răzbunat astfel dezonoarea surorilor sale, pătată de soldaţii ruşi. Rusia se teme că există un batalion de văduve negre, recrutate dintre rudele islamiştilor morţi în luptă, informează miercuri ziarul El Mundo.
Primele 'văduve negre' au fost recrutate de liderul islamist cecen Movladi Udugov, care a ajuns să formeze 'o armată' de aproape 500 de femei dispuse să ucidă. Modul lor de a acţiona nu poate fi înţeles fără a cunoaşte trauma pe care o presupune pentru aceste societăţi pierderea unui bărbat al familiei, fiind totodată un răspuns la intensificarea forţei trupelor ruseşti în al doilea război din Cecenia din 1999, cu noul premier Vladimir Putin la comanda operaţiunii. Rusia i-a anihilat şi i-a trimis la închisoare pe toţi tinerii ceceni apţi de luptă.
Folosirea femeilor are şi avantaje tactice având în vedere că ele trezesc mai puţine suspiciuni şi pot ascunde mai bine încărcătura explozibilă. Pe de altă parte, specialiştii sunt de părere că ele pot genera un impact psihologic mai puternic, nu doar între ruşi, ci şi în propriile baze insurgente, atrăgând noi voluntari. Iar repercusiunea mediatică a operaţiunilor lor a fost inegalabilă.
Interesul pe care l-a trezit cazul Naidei este cu atât mai mare, cu cât această tânără din Daghestan l-a atras de partea ei pe soţul său moscovit. Faptul că un slav precum Dimitri Sokolov a fost atras de cauza lor este un nou avertisment că fanatismul a ajuns pe celălalt mal - cum s-a văzut şi în alte atentate, precum cele din Londra - şi că atrage tineri educaţi şi departe de imaginea taberelor de pregătire izolate ale liderilor radicali. Atât de greu de crezut au fost povestea lor de dragoste şi plecarea lui Sokolov, încât părinţii acestuia au participat chiar la o emisiune de televiziune 'Jdi Menia' dedicată descoperii celor dispăruţi.
Atacurile sinucigaşe s-au îndreptat mai ales împotriva militarilor, autorităţilor sau civililor. Sunt atacuri care au la bază ura şi fanatismul religios. Ruşii au contraatacat printr-o luptă antiteroristă fermă reuşind să slăbească grupurile radicale, care într-un gest de disperare au pus la cale operaţiunea amplă de luare de ostatici la Teatrul Dubrovka din Moscova în 2002, la care au participat şi 'văduvele negre'. Aici a fost răpus Musar Barayev, văr al primei 'văduve negre'. Episodul a fost o dovadă că orice terorist anihilat generează un martiriu. Planificarea acelui atentat şi deznodământul său relevă că asaltul asupra teatrului a fost de fapt o misiune sinucigaşă.
Imaginea acelor femei îmbrăcate în negru, moarte pe scaun, cu feţele schimonosite de gazul folosit de trupele de asalt şi cu centurile de explozibil la brâu, au făcut înconjurul lumii iar văduvele negre au devenit o marcă globală. Valul de victime pe care l-au făcut este imens. Aceste femei kamikaze au doborât în zbor două avioane, în august 2004; au comis atentatele din staţia de metrou moscovită Rijskaia şi la concertul rock de pe aerodromul capitalei ruse, în 2005.
S-a scris atât de mult despre aceste 'shahidka' (cecene) sau logodnice ale lui Allah, încât au devenit mai cunoscute decât camarazii lor de luptă. Experţii au păreri împărţite despre cât de bine sunt antrenate; unii asigură că sunt vândute de mici în acest scop şi că sunt drogate pentru a nu se abate de la misiunea lor. Masacrul de la Volgograd arată că, de acum, orice femeie îmbrăcată în negru, brunetă şi cu ochi negri, va fi un nou motiv de suspiciune la Moscova şi în alte oraşe. Ruşii au deja lecţia învăţată şi ştiu că va mai curge sânge.