Vaccinare la chiuvetă: Trei persoane prinse în flagrant în timp ce primeau bani pentru eliberarea unui certificat Covid fals

(Getty Images)

Un medic, un ambulanţier şi o altă persoană cu titlu de intermediar au fost prinse în flagrant, în Dolj, în timp ce primeau bani pentru eliberarea unui certificat fictiv de vaccinare anti-Covid, potrivit Direcţiei Generale Anticorupţie. Ca urmare a acestei situaţii, au fost efectuate şase percheziţii domiciliare, dintre care patru la domiciliile unor persoane, iar două la cabinetul medicului de familie şi o clinică medicală la care acesta lucra.

Cei trei racolau clienţi dispuşi să ofere între 100 şi 250 euro pentru un certificat de vaccinare cu un vaccin în doză unică, fără vaccinare reală. Astfel, din august 2021 şi până în prezent, numeroase persoane au beneficiat de certificate de vaccinare fictivă.

Potrivit DGA, doritorii erau racolaţi de intermediari, care le preluau documentele de identitate şi le trimiteau către ambulanţier. Acesta le direcţiona către medicul de familie care efectua implementarea în baza de date şi elibera adeverinţa de vaccinare. Din banii oferiţi cu titlu de mită în schimbul acestui serviciu, primul intermediar îşi oprea o mică parte, iar restul era împărţit de către ambulanţier şi medic.

Comunicatul DGA:

Luni, 17 ianuarie 2022, poliţiştii anticorupţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au realizat prinderea în flagrant a 3 persoane (un medic, un ambulanţier şi o altă persoană cu titlu de intermediar), la scurt timp după ce primiseră o sumă de bani pentru ca medicul să elibereze un certificat de vaccinare anti-COVID, fără vaccinare efectivă.

Ca urmare a acestei situaţii, în cursul după-amiezii de ieri au fost efectuate un număr de 6 percheziţii domiciliare, dintre care 4 la domiciliile unor persoane, iar două la cabinetul medicului de familie şi o clinică medicală la care acesta lucra. La percheziţii au fost identificate sume considerabile de bani în lei şi valută, un număr important de bonuri valorice/tichete de masă în valoare de 100 lei pentru persoanele care s-au vaccinat cu schemă completă, precum şi adeverinţe de vaccinare anti-Covid, precum şi alte înscrisuri care interesează cauza.

Activităţile de procedură penală menţionate au fost desfăşurate în contextul dosarului penal iniţiat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, ca urmare a sesizării din oficiu a D.G.A. – Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, în care sunt vizate aspecte de natură infracţională săvârşite de medicul de familie, ambulanţier şi alte persoane intermediare, care racolau clienţi dispuşi să ofere între 100 şi 250 euro pentru un certificat de vaccinare cu un vaccin în doză unică, fără vaccinare reală.

Activitatea infracţională a fost documentată pentru perioada august 2021 – prezent, stabilindu-se că, în acest interval de timp, numeroase persoane au beneficiat de certificate de vaccinare fictivă. În fapt, doritorii erau racolaţi de intermediari, care le preluau documentele de identitate şi le trimiteau către ambulanţier. Acesta le direcţiona către medicul de familie care efectua implementarea în baza de date şi elibera adeverinţa de vaccinare. Din suma de bani oferită cu titlu de mită în schimbul acestui serviciu, primul intermediar îşi oprea o mică parte, iar restul era împărţit de către ambulanţier şi medic. De altfel, în cursul zilei de ieri, înainte de activitatea de flagrant, în numai o oră, medicul a implementat în baza de date un număr mare de persoane beneficiare care nu efectuaseră în mod efectiv niciun vaccin anti-Covid.

Ca urmare a audierilor, medicul de familie, ambulanţierul şi unul dintre intermediari au fost reţinuţi pe bază de ordonanţă de reţinere de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, urmând ca, în cursul zilei de azi, aceştia să fie prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de fals şi corupţie în legătură cu obţinerea în mod ilegal a unor certificate care să ateste vaccinarea anti-COVID-19, în vederea identificării tuturor persoanelor care şi-au obţinut ilegal certificatul de vaccinare, pentru tragerea acestora la răspundere penală.

În cauză s-a beneficiat de sprijinul poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj – SICE, efective de jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Craiova şi BOS – Craiova.

Reamintim că, săptămâna trecută, oamenii legii au descins la mai multe locuinţe din judeţele Iaşi şi Neamţ, într-un dosar în care sunt vizaţi mai mulţi medici de familie care ar fi administrat în mod fictiv vaccinuri anti-Covid. Una dintre cadrele medicale vizate este doctoriţa Daniela Bejan, care este de mai mulţi ani medic de familie într-o comună din Neamţ şi care a fost premiată de fostul prefect al judeţului Iaşi, relatează site-ul de ştiri ziaruldeiasi.ro. Direcţia Generală Anticorupţie a precizat, într-un comunicat de presă, că s-au pus în executare 5 mandate de aducere şi 7 ordonanţe de ridicare a unor obiecte, înscrisuri sau date informatice. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne