Va fi ales preşedinte în Republica Moldova sau nu?

Se va ajunge la un consens pentru a fi ales preşedintele R.Moldova?
(photos.com)
Epoch Times
15.02.2012

Va fi ales preşedinte în Republica Moldova sau nu? Când va ieşi Republica Moldova din criza politică? Cât de mult mai pot concura liderii politici? Când se vor gând şi la cei din jur?

Acestea sunt doar câteva din întrebările ce îi frământă pe basarabeni.

Deşi, parcă se duc tratative, deşi se afirmă că totul va fi bine în curând, o soluţie reală nu există deocamdată. De ce?

Fiecare urmăreşte un coarecare interes personal; deaceea sunt înaintate şi diverse propuneri contradictorii.

Unii lideri consideră că soluţia ieşirii din criza politică actuală este alegerea unui preşedinte apartinic. Iar alţii consideră că actualul Parlament nu are nicio şansă de a alege şeful statului, deci legislativul trebuie dizolvat.

În acest context şi Igor Dodon consideră că este bine să fie ales un preşedinte apartinic: "Sunt sigur de aceasta. Dacă va fi ales un preşedinte apartinic, aceasta deja înseamnă reformatarea actualei guvernări. Mizăm pe o asemenea candidatură, nemembru a unui partid politic, nemembru al Alianţei pentru Integrare Europeană. ... Important este să fie o persoană demnă, să fie profesionistă, să aibă experienţă şi evident să fie o persoană cunoscută... Iar cineva trebuie să lase la o parte fobiile şi să mergem înainte pentru găsirea unui consens".

La momentul de faţă s-a convenit, totuşi, ca să se pună la vot în cadrul Parlamentului stabilirea datei a unui nou scrutin.

Ideal ar fi ca toţi deputaţii să participe la depăşirea crizei ce persistă în ţara noastră. Asta deoarece în cazul în care şeful statului va fi ales, el va reprezenta tot poporul.

Însă unii politicieni nu se străduiesc să găsească un consens şi îşi menţin cu fermitate poziţia lor.

Astfel, liberalii au declarat că nu vor vota data alegerii preşedintelui în cazul în care va fi propus un candidat care nu este acceptat de PL. Această atitudine vine ca reacţie în urma faptului că partenerii de coaliţie au exclus Partidul Liberal din cadrul negocierilor privind alegerea şefului statului.

În acest sens, liderul PL Mihail Ghimpu a precizat că "Odată ce au început împreună cu Dodon să se ducă pe la Moscova, pe la Bruxelles ca să găsească soluţia în alegerea preşedintelui, au înlăturat PL şi să o ducă până la bun sfârşit împreună".

În legătură cu indignarea lui Ghimpu, liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au întâlnit şi seara zilei de 14 februarie, într-o şedinţă cu uşile închise, departe de ochii presei.

În cadrul întrunirii, democratul Marian Lupu şi liberal-democratul Vlad Filat a încercat să-l convingă pe liberalul Mihai Ghimpu să voteze pentru stabilirea datei scrutinului prezidenţial.

Precizăm: liderii AIE au anunţat recent că data alegerii preşedintelui va fi votată la şedinţa Parlamentului de pe 16 februarie, iar candidatura la funcţia de şef al statului o vor negocia şi cu socialiştii.

Indiferent care ar fi soluţia, important este ca persoana care va fi învestită ca preşedinte al ţării să fie demnă, profesionistă, cu o experienţă bogată şi un bun manager care va lua decizii în folosul societăţii, gândindu-se la cei din jur.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor