Va accepta Mihai Ghimpu să devină vicepreşedintele Parlamentului?
Partidului Liberal i-ar putea reveni o funcţie în stat, aşa cum prevede Acordul de constituire al Alianţei pentru Integrare Europeană, a declarat preşedintele PD, Marian Lupu, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Marian Lupu spune că liderul PL, Mihai Ghimpu, ar putea ocupa postul de vicepreşedinte al Parlamentului, dacă îl va solicita.
"Se dau semnale că ar fi dorit această funcţie, în alte cazuri se fac declaraţii că nu se doreşte nicio funcţie. Din momentul în care colegii de la PL îşi exprimă poziţia, ei au tot dreptul la ocuparea unei funcţii de vicepreşedinte", a declarat Marian Lupu.
Totodată, şeful Legislativului a dat de înţeles că numărul vicepreşedinţilor ar putea fi modificat, explicând: ,,Noi am putea să avem şi un număr diferit de vicepreşedinţi în comparaţie cu cel actual. Componenţa nominală, păi dacă urmăm exerciţiul... de demitere din funcţia de vicepreşedinte a domnului Reşetnicov, vom vedea care va fi comportamentul şi poziţia fracţiunii PCRM, în ce măsură se va grăbi sau nu să înainteze pe cineva. E temă de discuţie...”
Potrivit lui Marian Lupu, vor fi discutate şi alte versiuni după ce comuniştii vor anunţa oficial dacă propun sau nu pe cineva pentru fotoliul de vicepreşedinte al Parlamentului.
În acelaşi timp Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat tot pentru Europa Liberă că nu doreşte să ocupe funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului, însă ar putea să-i revină altui coleg liberal, dacă cineva va solicita acest lucru.
În acest sens Mihai Ghimpu, a menţionat: "PD-ul nu poate în continuare deţine două funcţii. Acum PD-ul trebuie să decidă cine rămâne sus. Eu nu-mi doresc funcţia de speaker, de prim-vicespeaker. Dacă colegii mei o să spună că da, atunci o să discutăm şi o să vedem cine. Dar eu nu. Mihai Ghimpu nu va fi. Fiindcă aşa am să le fac pe plac celora care îs invidioşi, sunt răutăcioşi, celor care fac jocul Moscovei".
Mihai Ghimpu a mai spus că voturile Partidului Liberal pentru candidatul la funcţia de şef al statului sunt asigurate, iar de restul ar trebui să se ocupe ceilalţi reprezentanţi ai Alianţei. "Eu vorbesc din numele Partidului Liberal: 12 voturi sunt garantate. Mai departe de acum cu prietenul lor ei să se lămurească, eu nu am treabă. Eu nu mi-am asumat voturile neafiliaţilor", a menţionat liderul PL.
Amintim că pe data de 6 martie, vicepreşedintele Parlamentului Artur Reşetnicov a fost demis din funcţie, cu votul a 58 de deputaţi.
Potrivit Publika.TV, revocarea lui Reşetnicov din funcţie s-a făcut în lipsa acestuia de la şedinţa în plen a Legislativului.