USR, un nou atac la adresa Guvernului: Ciolacu vrea să-i facă din vorbe pe bugetari. Se face că le dă majorări la salariu

Claudiu Năsui (Epoch Times Romania)
Andrei Popescu
22.05.2024

Creşterea salariilor unor categorii de bugetari fix în lunile în care vor fi organizate alegeri este o bătaie de joc atât la adresa angajaţilor la stat, cât şi faţă de restul societăţii, precizează USR într-un comunicat.

Potrivit USR, pe de o parte, legea salarizării unitare, care ar fi trebuit să repare nedreptăţile din sistemul bugetar, are o întârziere de aproape un an, cu riscul ca România să piardă miliarde de euro din PNRR. Pe de altă parte, românii continuă să plătească cele mai mari taxe pe muncă din Europa, iar în 2025 vor fi obligaţi să achite şi nota de plată pentru toate deciziile populiste şi inconştiente ale Guvernului PSD-PNL.

Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă pus în dezbatere de Ministerul Muncii, majorarea salariilor nu se aplică tuturor bugetarilor şi ar trebui să fie de 10%, în două tranşe egale, în iunie şi septembrie, adică exact înainte de alegeri.

“Guvernul lui «vorbe, nu fapte» încearcă să-i facă din vorbe pe bugetari, le spune că salariile le vor creşte cu 10%. Dar nu e aşa, căci majorarea salarială ar trebui să se aplice asupra bazei salariale aflate în plată, nu asupra bazei din decembrie 2023, aşa cum este scris în ordonanţă. Astfel, majorarea salarială de 5% de la 1 ianuarie dispare practic! Guvernul comasării a comasat creşterea din iunie 2024 cu cea din ianuarie 2024 sau, cum ar veni, tranşa de 5% din iunie s-a dat, de fapt, în ianuarie. Asta că tot se face un an de când trebuia să fie gata legea salarizării unitare, dar nu a avut cine să muncească la ea”, a declarat senatoarea USR Adina Săniuţă, membru al Comisiei pentru buget, finanţe din Senat.

Termenul din PNRR pentru adoptarea unei noi legi a salarizării unitare a fost iunie 2023. Guvernul PSD-PNL a fost însă mult prea ocupat cu altele: să se împrumute în ritm ameţitor şi, mai ales, să crească taxele, pentru a-i sărăci în continuare pe români, acuză partidul condus de Cătălin Drulă.

De fapt, se mai arată în comunicatul USR, social-democraţii şi liberalii nu vor să corecteze nedreptăţile din sistemul bugetar, aşa cum nu vor să facă nici restructurarea şi reorganizarea acestuia. Le convine să lase în pixul lui Marcel Ciolacu pe unde se desfiinţează sau nu nişte posturi vacante, ce categorie de bugetari primeşte nişte bani în plus, când şi cât.

“Pentru unii se găsesc mereu bani. PSD-PNL cresc din nou salariile unor angajaţi la stat. Nu pentru toţi românii prin reducerea taxării muncii. Doar la stat. La cei care au fost suficient de influenţi cât să-şi ia noi măriri de salarii. Salariile la stat sunt deja cu 2.500 lei/lună mai mari decât în privat. O diferenţă enormă care nu va face decât să crească în continuare pentru că acolo este activul de partid. Iar pentru contribuabilii care muncesc şi plătesc cele mai mari taxe din Europa pe muncă se anunţă creşteri de taxe”, a precizat Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.

Potrivit USR, în România există un deficit bugetar dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care PSD şi PNL au cheltuit 57,7 miliarde de lei în plus faţă de cât au încasat.

Datoria publică a explodat şi ea, în vreme ce Guvernul Ciolacu se împrumută pe bandă rulantă, îngropându-ne în datorii, mai susţine USR, adăugând că, doar marţi, ministerul condus de Marcel Boloş a împrumutat 3,2 miliarde de euro, pe 8 ani şi, respectiv, 13 ani.

Totodată, USR cere premierului Marcel Ciolacu să explice public de unde va lua banii pentru majorarea salariilor unor categorii de bugetari.

“Reamintim că, nu mai departe de acum câteva săptămâni, ministrul Boloş avertiza, într-un memorandum, că lipsesc 10 miliarde de lei pentru recalcularea pensiilor de la 1 septembrie. Tot atunci spunea că nu sunt banii nici pentru majorările de salarii promise la final de 2023”, a mai transmis USR.

Reamintim, în acest context, că Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă prin care majorează salarii ale bugetarilor cu 10% în acest an, în două tranşe de câte 5% fiecare. Majorările vin în plin an electoral, în contextul în care Guvernul deja a amânat o restructurare a cheltuielilor bugetare şi măsuri de austeritate pentru sectorul public, dar a eliminat facilităţi şi a crescut taxe pentru sectorul privat, relatează Economedia.ro.

Totodată, continuă site-ul citat, în prezent, Guvernul şi Banca Mondială lucrează la o nouă lege a salarizării care trebuie să reaşeze toate salariile din sectorul public.

Potrivit Economedia, vor primi creşteri angajaţii din instituţii de cultură, Registrul Comerţului, diplomaţii, apărare, primării şi instituţii finanţate din venituri proprii ale Guvernului şi Parlamentului.

“Nivelul salariului de bază pentru personalul cuprins în anexele nr. III, IV, VII, VIII, precum şi în capitolul VI al anexei nr. V la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, se majorează cu 10%, faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, în două tranşe, respectiv cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 începând cu luna iunie 2024 şi cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 începând cu luna septembrie 2024.

  • Anexa nr. III – Familia ocupaţională de funcţii bugetare “Cultură” unităţi de cultură
  • Anexa nr. IV – Familia ocupaţională de funcţii bugetare “Diplomaţie” Ministerul Afacerilor Externe
  • Anexa nr. VI – Familia ocupaţională de funcţii bugetare “Apărare, Ordine publică şi securitate naţională”
  • Anexa nr. VII – Reglementări specifice personalului din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor şi celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi cele aflate în coordonarea Primului-ministru şi cele aflate sub controlul Parlamentului
  • Anexa V – Capitolul VI – Salarii de bază pentru personalul cu funcţii de conducere şi de execuţie din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângă tribunale”, se arată în proiect.

Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor