USR, iniţiativă contra comunismului: Închisoare pentru promovarea ideilor comuniste
alte articole
USR a depus la Senat un proiect legislativ care prevede închisoare până la zece ani pentru promovarea ideilor şi doctrinelor comuniste. Mai mult, USR propune în cadrul actului normativ desfiinţarea de drept a organizaţiilor cu caracter comunist, relatează Mediafax.
„Pentru prevenirea instaurării regimului dictatorial comunist şi combaterea incitării la ură, la discriminare şi violenţă pe motiv de diferenţă de clasă socială prezenta lege reglementează interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter comunist”, prevede articolul 1 din Propunerea legislativă privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter comunist.
Potrivit sursei citate, initativa prevede următoarele sancţiuni:
„Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la zece ani şi interzicerea unor drepturi iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter comunist, aderarea la un astfel de grup sau sprijinirea, sub orice formă a vreunei asocieri de acest fel.
Nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele prevăzute la alin 1, dacă denunţă autorităţilor organizaţia, înainte ca aceasta să fi fost descoperită şi să se fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului.
Dacă persoana care a săvârşit una dintre faptele prevăzute înlesneşte, în cursul urmăririi penale, aflarea adevărului şi tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracţional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate”, stipuleaza proiectul de act normativ.
De asemenea, confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri comuniste se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la trei ani şi interzicerea unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea în public a simbolurilor comuniste.
Nu în ultimul rând, distribuirea sau punerea la dispoziţia publicului, în orice mod, prin intermediul unui sistem informatic, de materiale comuniste constituie infracţiune şi se pedepseşte de asemenea cu închisoare de la un an la cinci ani.
Nu constituie însă infracţiune fapta prevăzută dacă este săvârşită în interesul artei sau ştiinţei, cercetării ori educaţiei sau în scopul dezbaterii unei chestiuni în interes public.
USR mai propune pedeapsa cu şase luni până la trei ani de închisoare sau sancţionarea cu o amendă pentru negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a crimelor comunismului ori a efectelor acestuia.
În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, toate organizaţiile cu caracter comunist, se vor desfiinţa de drept.
Iniţiatorii proiectului de lege mai susţin că, pentru poporul român, comunismul a însemnat tortură şi persecuţie.
„Acest regim criminal a preluat controlul total asupra vieţii economice, sociale, politice, culturale a ţării, fiind incompatibil cu principiile democratice ale statului de drept. Pentru poporul român, comunismul a însemnat mii de victime, tortură, persecuţia minorităţilor etnice, religioase, culturale, ori a minorităţilor sexuale, reprimarea mişcărilor studenţeşti, muncitoreşti, şi a desidenţilor politici etc. Ilegalităţile comise în acea perioadă sunt comparabile cu cele săvârşite de regimurile fasciste şi legionare, motiv pentru care este necesară interzicerea faptelor de propagare a doctrinelor şi ideologiilor comuniste, precum şi constituirea organizaţiilor de tip comunist, deopotrivă cu cele fasciste, legionare, rasiste şi xenofobe. Deşi Constituţia şi legile în vigoare recunosc şi garantează drepturile şi libertăţile democratice, societatea românească are nevoie de o protecţie sporită asupra unor eventuale abuzuri de tip comunist şi garanţii multiple privind împiedicarea reinstaurării regimului totalitar comunist. Pentru a înlătura orice asemenea posibilitate şi a realiza voinţa cetăţenilor români, propunem adoptarea prezentei legi”, potrivit expunerii de motive.
Senatul este prima Cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaţilor.