USR iese din zodia Drulă: Viziteu a dat semnalul. Principalii trei primari USR s-ar putea lupta pentru şefia partidului. Ce planuri are primarul Bacăului?

Lucian Stanciu Viziteu (Lucian Stanciu Viziteu)
Loredana Diacu
11.06.2024

Lucian Stanciu Viziteu, unul dintre primarii USR care au reuşit să câştige încă un mandat, a declarat pentru Epoch Times că ia în considerare să candideze la şefia partidului, după ce Cătălin Drulă a făcut pasul în spate.

În condiţiile în care el a reuşit să câştige primăria învingând PSD PNL, care au pompat foarte mulţi bani în campanie, în timp ce la nivel naţional, USR-ul a obţinut un scor dezastruos (ca să-l cităm chiar pe primar), Viziteu susţine că se impune schimbarea strategiei partidului, nu doar a conducerii.

Într-un amplu interviu acordat Epoch Times, Viziteu a explicat cum a câştigat Primăria oraşului, ce îşi propune să facă pentru Bacău, cum vede scorul USR-ului la europarlamentare, ce ar schimba în strategia partidului dacă ar ieşi şef şi cum vede politica de alianţe electorale.

Vă invităm să urmăriţi interviul:

Reporter: Cum aţi reuşit să câştigaţi Primăria Bacău?

Lucian Stanciu-Viziteu: Cred că a contat cel mai mult faptul că, în trei ani şi jumătate din acest mandat, am făcut treabă. Am făcut treabă pentru băcăuani, am avut curajul să fac lucruri pe care nu le-a făcut niciun primar până acum, cum ar fi să eliberez domeniul public de garaje, demolându-le. Am reuşit şi să încep multe proiecte de infrastructură, în special de bază, care sunt esenţiale în dezvoltarea oraşului. Asta cred că a contat cel mai mult. Apoi, a contat că USR Bacău are o echipă foarte bună şi am reuşit să comunicăm tot ce am făcut şi să contracarăm toate mizeriile care s-au spus despre noi, mizeriile şi minciunile, mai ales.

Reporter: Care sunt principalele proiecte pentru Bacău şi cum veţi reuşi să le puneţi în operă? Vă puteţi asigura susţinere în consiliul local?

Lucian Stanciu-Viziteu: Despre majoritatea în consiliu o să vorbim la toamnă, când îşi preiau mandatele noii consilieri. Priorităţile sunt să termin ce am început, sunt peste 20 de şantiere active. Vorbim de proiecte de infrastructură, cum este sistemul de management de trafic, unde am introdus în subteran 72 de km de reţea de fibră optică şi semaforizăm peste 80 de intersecţii care comunică şi sunt interconectate pe o reţea de fibră optică. Apoi se va reconfigura traficul în timp real, în funcţie de indicatorii de trafic în fiecare intersecţie. Asta va fi o schimbare majoră. Avem 28 de km de pistă de bicicletă în finalizare, de la zero, cât am găsit. Avem un proiect impresionant, o pasarelă suspendată peste o stradă, o arteră europeană, care este la jumătate în execuţie. Avem prima parcare subterană din Bacău, de circa 65 de locuri, este cam 30% finalizată. Avem Piaţa Gării, pe care o reconfigurăm complet şi o transformăm dintr-o parcare într-un mini-parc. Şi avem demolarea garajelor, am demolat cam jumătate, continuăm cu restul şi reconstrucţia spaţiilor. Avem trei colegii, trei unităţi de învăţământ, reabilitate complet şi urmează şi alte instituţii pe care le vom reabilita şi consolida. Terminăm de construit prima creşă nouă, construită după 1998, de 110 locuri. Acestea ar fi pe scurt cele mai importante proiecte în derulare. Spitalul pe care îl avem l-am terminat de modernizat. Le mulţumesc alegătorilor din Bacău care mi-au dat un vot de încredere şi care îşi doresc ca ceea ce am început să continue. Sper să mă ridic la nivelul aşteptărilor lor.

Reporter: Cu apa ce faceţi? Că într-o vreme Bacăul ştiu că avea probleme mari de tot cu apa.

Lucian Stanciu-Viziteu: Problema penuriilor e rezolvată. Am pus în funcţie rezerva de apă şi un sistem de pompe şi conducte care, în caz de avarie la aducţiunea principală, vor aduce apă din alte surse, în regim de avarie câteva zile, ca să nu se resimtă problema asta. O să continuăm reabilitarea aducţiunii principale, care a fost defectuos instalată acum 11 ani şi de la care se trag toate problemele. În paralel, înlocuim aproape toată reţeaua de distribuţie de apă şi canalizare de sub oraş cu o reţea nouă, ca să eliminăm şi pierderile. Mai există o problemă a preţului apei acum. Preşedintele Consiliului Judeţean de la PSD, Ivancea, a mărit preţul la apă cu 70%. Da, nu doar în municipii, ci şi în celelalte comune din judeţ, şi e un preţ exagerat. O să introduc o subvenţie pentru familiile cu venituri reduse. Subvenţia va fi procentuală din factură, între 10% şi 95%, să compensăm. Subvenţia va fi în funcţie de veniturile per membru al familiei.

Reporter: Acestea sunt proiectele în lucru. Ce proiecte noi aveţi?

Lucian Stanciu-Viziteu: Unul dintre ele este modernizarea completă a parcurilor Cancicov şi Parcul Gherăieşti. Promenada Bistriţei este o zonă de agrement care trebuie reabilitată. Reînnoirea transportului public local este în licitaţie. Odată cu trasee şi staţii noi, vom aduce şi peste 48 de autobuze electrice, plus microbuze electrice. De asemenea, vom schimba mobilierul în toate şcolile şi vom dota laboratoarele. Parcările rezidenţiale vor fi introduse în Bacău pentru prima oară; acum nu există un sistem de parcare rezidenţială, în care să ai locul tău rezervat.

Reporter: Aţi lăudat meritele echipei USR Bacău pentru rezultatele în cursa pentru primărie. La nivel local, s-a reuşit. La europarlamentare însă, USR-ul a obţinut rezultate foarte slabe. Cum vi le explicaţi?

Lucian Stanciu-Viziteu: Este un rezultat dezastruos. Dacă ar fi fost şi 18%, si tot aş fi fost nemulţumit. Să vorbim de 8% este dezastruos. De aceea îl felicit pe Cătălin Drulă că a făcut gestul corect şi a făcut pasul în spate. Astăzi, Biroul Naţional, din care fac parte, a decis în unanimitate să alegem şi un nou Birou Naţional. Deci toate forurile de conducere trebuie schimbate. Mai mult decât atât, nu este suficient să înlocuieşti doar preşedintele şi Biroul Naţional. Trebuie şi o schimbare de viziune a partidului, atât în exterior, cât şi în interior. Poziţia partidului a fost prea mult timp doar parlamentară, doar naţională şi a vorbit prea mult cu oameni care se plimbă pe Calea Victoriei sau în Piaţa Revoluţiei din Timişoara şi ar trebui să vorbim şi cu oameni din Brăila, Teleorman, Alexandria, Bacău. Adică să schimbăm puţin modul în care suntem organizaţi şi viziunea pe care o avem. Eu văd că singura soluţie este să ne regăsim rădăcinile şi principiile şi valorile liberale de bază.

Reporter: Ce s-a greşit? Cătălin Drulă a anunţat că face pasul în spate, dar n-a vorbit nici despre cauze, nici despre ce greşeli s-au făcut. Ce consideraţi dvs. că s-a greşit?

Lucian Stanciu-Viziteu: Nu pot să mă pronunţ foarte cert în aceste momente dacă a fost o greşeală punctuală acum, în campanie, sau dacă este o problemă de direcţie din ultimii şase luni-un an. Ce cred însă este că direcţia trebuie schimbată. Cum spuneam, să ne ducem clar spre dreapta, fără niciun fel de compromisuri şi jumătăţi de măsură, pentru că acest segment nu este reprezentat în acest moment de nimeni. Să nu uităm că PNL şi-a trădat propria doctrină şi propriii alegători. Noi am spus că suntem singurii liberali, dar nu cred că ne-am făcut înţeleşi clar la toţi alegătorii în ultimele şase luni. Deci, asta e odată chestia fundamentală, că trebuie să îmbrăţişăm clar şi fără echivoc principiile de dreaptă. Asta e una. Doi, trebuie să schimbăm modul în care ne organizăm. Eu cred că ar trebui să încheiem definitiv perioada romantică a USR-ului şi să trecem într-o etapă de organizare de partid de tip profesionist.

Reporter: De-a lungul ultimilor ani, USR a fost lovit de scandaluri vizând excluderi pe "delicte" de opinie, oameni puşi pe liste "din pix" (la europarlamentare), vicieri ale alegerilor interne prin metoda "autobuzul", etc. Credeţi că aceste scandaluri au afectat USR-ul şi se reflectă în rezultatul la vot?

Lucian Stanciu-Viziteu: Cu siguranţă. Au fost multe greşeli făcute. Trebuie să nu le mai repetăm.

Reporter: Vă propuneţi să candidaţi la şefia USR?

Lucian Stanciu-Viziteu: Încă mă gândesc. Eu am convocat întrunirea filialei USR Bacău pentru că întotdeauna cu ei am luat deciziile importante. Nu exclud o candidatură a mea în momentul ăsta. Dar decizia mea va ţine cont de ce ajută cel mai mult Bacăul şi filiala de unde provin. Şi, bineînţeles, USR-ul în general. Există alţi doi potenţiali candidaţi: Elena Lasconi şi Dominic Fritz. Da, am să discut şi cu ei să văd ce şi cum gândesc. Pentru că nu este de ajuns să schimbăm liderul şi echipa de conducere, ci trebuie să avem şi o viziune doctrinară clar diferită şi un mod de organizare diferit. Dacă unul dintre cei doi îşi va asuma acest lucru şi mă va convinge, atunci îl voi susţine. Dacă nu, iau în considerare puternic să candidez.

Reporter: Credeţi că puteţi conduce partidul de la Bacău sau veţi veni la Bucureşti şi veţi renunţa la primărie, presupunând că veţi candida şi câştiga?

Lucian Stanciu-Viziteu: Este dificil să-l conduci din afara Bucureştiului. De asta zic că nu este o decizie uşoară. Am înţeles.

Reporter: Cum vedeţi faptul că, în conferinţa de presă în care şi-a anunţat decizia de a face pasul în spate, Cătălin Drulă l-a nominalizat pe Dominic Fritz, ca şi cum i-ar preda sceptrul? E ca şi cum şi-ar desemna un succesor. Cum vedeţi asta?

Lucian Stanciu-Viziteu: Mă limitez la a zice că e bine că a făcut Cătălin Drulă pasul în spate. Ştiu că în anumite mesaje a spus apoi că sunt mai mulţi potenţiali şi m-a numit şi pe mine, şi pe Lasconi. Cred că sunt clipe acum în care toţi suntem obosiţi, cu bune şi cu rele, după campanie, şi important este de ştiut că procesul electoral intern a început şi oricine poate candida atât pentru conducerea partidului la nivel de preşedinte, cât şi la nivel de Birou Naţional.

Reporter: L-am văzut pe Dacian Cioloş lansând o invitaţie la negocieri pentru formarea unei opoziţii centrist-liberale. Dacă veţi fi preşedinte al partidului, veţi lansa discuţii cu REPER-ul, cu partidele mici de dreapta, independenţi care au plecat din USR etc., pentru a forma un pol de dreapta?

Lucian Stanciu-Viziteu: Cu siguranţă, toată dreapta trebuie unită într-o formă sau altă. Dar am mari dubii că domnul Cioloş este un personaj de dreapta, văzând cum şi ce a susţinut. Dar e clar că toată dreapta trebuie să se unească, pentru că acest loc a rămas gol după trădarea PNL-ului.

Reporter: Aţi iniţia discuţii cu Cioloş, chiar dacă nu îl vedeţi prea de dreapta, pentru o alianţă electorală?

Lucian Stanciu-Viziteu: Au mai existat astfel de lucruri cu domnul Cioloş şi la primul semn de democraţie a abandonat. Eu sunt însă un om al dialogului, discut cu oricine, atât timp cât spunem ceea ce facem şi facem ceea ce spunem. Putem face alianţe cu oricine, oricând, oricum, important este să avem în frunte obiectivul principal al USR, acela de a câştiga alegeri şi de a intra la guvernare.

Reporter: Dar credeţi că e posibilă alianţa cu Cioloş, pentru că au fost multe răni în povestea cu USR PLUS. Ar mai accepta colegii dvs. o alianţă cu Cioloş?

Lucian Stanciu-Viziteu: Cred că colegii mei din USR s-au maturizat foarte mult. Mare parte din ei au devenit oameni politici şi vor acţiona ca oameni politici. Şi asta înseamnă că, pentru binele unei localităţi sau al ţării, va trebui să facem politică, adică să găsim căi de mijloc, astfel încât să putem să convieţuim împreună.

Reporter: Cum vedeţi scorul AUR la europarlamentare? E peste cel al USR.

Lucian Stanciu-Viziteu: Este un semn că marile partide, inclusiv noi, nu ne-am făcut datoria astfel încât să îi reprezentăm pe români. Procentul lor este un semn de pericol, ţinând cont de ce mesaje dau liderii lor şi că ne împing cumva înspre Rusia şi departe de Occident şi de valorile democratice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor