USR acuză: Primăria Sectorului 2 tergiversează inexplicabil organizarea licitaţiei pentru servicii de salubritate

Consilierii USR din cadrul Consiliului Local Sector 2 acuză o situaţie de încălcare a legii în cadrul Primăriei Sector 2, respectiv tergiversarea organizării unei licitaţii publice pentru delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare.
Tomberon de gunoi. (Christopher Furlong / Getty Images)
Loredana Diacu
16.10.2017

Primăria Sectorului 2 tergiversează inexplicabil organizarea licitaţiei pentru servicii de salubritate, aceasta deşi contractul curent în baza căruia se face curăţenie în Sectorul 2 a fost semnat acum 18 ani iar o nouă licitaţie ar fi trebuit organizată încă din 2004, acuză Filiala USR Sector 2.

Potrivit consilierilor Uniunii Salvaţi România din cadrul Consiliului Local Sector 2, avem de a face cu o încălcare a legii, în condiţiile în care o decizie a Consiliului Concurenţei din 2009 obligă Primăria să organizeze o licitaţie publică pentru delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare. În paralel, în cadrul documentului “Strategie Locală de Dezvoltare Durabilă” se observă că salubritatea este principala problemă invocată de cetăţenii din Sectorul 2.

Context

USR reaminteşte că actualul contract cu Supercom S.A., pentru servicii de salubrizare în Sectorul 2, a fost semnat la data de 25 octombrie 1999 de către Primăria Municipiului Bucureşti, cu o valabilitate de 5 ani.

Prin decizia nr. 58 din 13 noiembrie 2009, Consiliul Concurenţei a solicitat organizarea unei licitaţii publice, în condiţiile în care, prin prelungirea contractului după 2004, societatea contractantă era avantajată şi, implicit, era împiedicată concurenţa şi încălcată legea în vigoare.

În 14 ianuarie 2010, Consiliul Local Sector 2 şi Primăria Sector 2 au solicitat în instanţă anularea deciziei Consiliului Concurenţei, însă în 28 septembrie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză Consiliului Concurenţei, menţinând ca obligaţie a Consiliului Local Sector 2 şi a Primăriei organizarea unei licitaţii pentru atribuirea contractului de salubritate.

Întrucât nici Consiliul Local Sector 2 şi nici Primăria Sectorului 2 nu şi-au îndeplinit obligaţiile legale impuse prin decizia nr. 58/2009, Consiliul Concurenţei le-a acţionat în instanţă, proces ale cărui ultime termene se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, sub nr. 6228/2/2010.

În 2017, contractul de salubritate semnat în 1999 produce încă efecte, situaţie care încalcă flagrant legea şi alimentează nemulţumirile cetăţenilor din sector, vădit deranjaţi de calitatea slabă a serviciilor prestate de firma de salubritate, precum şi de preţul serviciilor obţinut prin negocieri oculte în locul unei licitaţii transparente şi organizate în mod legal, susţine USR.

Soluţiile propuse de consilierii USR sector 2:

Consilierii USR sector 2, prin liderul de grup, Adrian Alexandru, au depus două proiecte de hotărâre pentru clarificarea situaţiei, se arată în comunicatul de presă remis de USR Epoch Times.

1. Primul se referă la retragerea recursului Consiliului Local Sector 2 din 18.07.2016, în dosarul 6228/2/2010*, aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru a se putea demara activităţile necesare organizării unei licitaţii pentru servicii de salubritate, aşa cum cere legea.

2. Al doilea constă în caietul de sarcini care să fundamenteze organizarea unei licitaţii pentru serviciul de salubritate.

“Este imperativ să deblocăm această situaţie şi să asigurăm servicii de salubritate de calitate locuitorilor Sectorului 2, precum şi respectarea legii, lucruri care nu se întâmplă în prezent. Este inacceptabil ca serviciile de salubritate, un contract de 23-25 milioane de euro/an, să fie în continuare atribuite fără licitaţie publică, prin semnarea de acte adiţionale nelegale. În aceeaşi situaţie se află şi deszăpezirea, în valoare de 4 milioane de euro/an. Dezăpezirea este realizată tot de firma de salubritate Supercom, şi tot fără licitaţie. Eu şi colegii mei din USR Sector 2 sperăm ca la următoarea şedinţă a Consiliului Local Sector 2 să obţinem acordul colegilor consilieri pentru aprobarea acestor hotărâri, spre binele cetăţenilor din sector. Sperăm că nu suntem singurii care reprezintă cu adevărat interesele locuitorilor Sectorului 2”, declară Adrian Alexandru, liderul grupului de consilieri USR Sector 2.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor