USL vrea cuplarea alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare

.
. (SEBASTIEN BOZON / AFP / Getty Images)

Uniunea Social Liberală doreşte ca alegerile prezidenţiale, ce vor avea loc în anul 2014, să fie organizate în acelaşi timp cu cele europarlamentare. Daniel Chiţoiu, vicepreşedinte PNL a declarat marţi seară, într-o emisiune difuzată de postul Realitatea TV, că USL ia în considerare cuplarea acestor alegeri şi că “au fost discuţii la nivelul USL”. Dacă acest lucru ar fi pus în practică, ar duce la scurtarea cu câteva luni a mandatului preşedintelui Traian Băsescu.

Chiţoiu a precizat că această posibilitate de organizare a celor două tipuri de alegeri concomitent va fi dezbătută în mod concret numai după ce vor începe discuţiile cu privire la modificarea Constituţiei.

"Bineînţeles că vor avea loc ulterior negocieri cu preşedintele României, dacă este dispus să-şi întrerupă mandatul în luna mai – când vor fi alegerile europarlamentare, pentru că s-au decalat cu o lună la nivel european şi inclusiv în România – sau se va merge pe o formulă să se facă alegerile (prezidenţiale, n.r.) în luna mai şi să se preia mandatul la expirarea mandatului actualului preşedinte", a explicat Daniel Chiţoiu.

Liberalul a adăugat că este de acord cu reducerea numărului de parlamentari la 300, dar nu şi cu eliminarea sistemului bicameral.

La nivelul USL există şi ideea ca preşedintele să-şi preia mandatul mai târziu.

Ce crede Victor Ponta despre unificarea alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare

Şi premierul Victor Ponta a abordat miercuri subiectul legat de unificarea alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare în 2014, susţinând că acest lucru ar fi util pentru România, în sensul menţinerii unei stabilităţi, anunţă B1 TV.

„Ar fi foarte bine pentru noi să nu stăm tot anul în alegeri, pentru că în mai avem alegeri europarlamentare, iar în noiembrie ar trebuie să avem prezidenţiale. Uitaţi-vă ce înseamnă puţină stabilitate, apropo de cursul euro, modul în care ne împrumutăm, discuţiile cu FMI, totul vine de la faptul că avem stabilitate. Anul viitor, dacă există vreo posibilitate constituţională, discutăm”, a primul-ministru.

Victor Ponta a adăugat că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre această posibilitate, iar şeful statului i-a transmis premierului că va reflecta asupra acestui lucru.

„L-am informat şi pe preşedinte despre acest lucru, ori să avem un mandat redus cu câteva luni, ori ca mandatul să intre în vigoare mai târziu, după alegeri. După 9 ani şi jumătate, cred că nu mai contează câteva luni. Mi-a spus că examinează, nici nu putea să-mi dea un răspuns pe loc”, a completat Ponta.

În luna decembrie a anului 2014 expiră mandatul preşedintelui Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne