Urmele pasilor lui Yeti, descoperite in Himalaya

Japonezul Yoshiteru Takahashi care face parte din proiectul Yeti in Nepal 2008, vorbeste ziaristilor de la AFP la un hotel din Kathmandu 20 octombrie 2008 (PRAKASH MATHEMA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.10.2008

O echipa de cercetatori niponi a anuntat descoperirea urmelor pasilor lui Yeti in muntii Himalaya, intre Nepal si Tibet, potrivit unei declaratii facuta de seful Progamului Yeti din Japonia.

"Urmele masoara in jur de 20 de centimetri in lungime si seamana cu cele umane", a declarat Yoshiteru Takahashi, directorul pentru regiunea Katmandu al Programului Yeti din Japonia.

Urmele au fost descoperite de echipa de sapte membri coordonata de Takahashi care revenea din o a treia misiune de 42 de zile in masivul muntos Dhaulagiri IV (7.661 metri), unde incercase sa gaseasca creatura legendara. Desi au descoperit urme pe care i le atribuie lui Yeti, cercetatorii niponi nu au reusit sa surprinda imagini ale acestuia.

"Mergem in Himalaya de multi ani de zile si suntem capabili in prezent sa recunoastem urmele de urs, de cerb, de lup sau de leopard de zapada. Ceea ce am vazut nu semana cu nimic din toate acestea", a declarat Takahashi.

Pe jumatate om, pe jumatate maimuta, Yeti a inflacarat de multe decenii imaginatia aventurierilor straini, in special a celor occidentali. In decembrie 2007, o echipa americana de televiziune a coborat pantele Everestului, dintre Nepal si Tibet, anuntand si ea faptul ca a descoperit urmele lui Yeti.

"Noi suntem convinsi ca exista. Datorita urmelor gasite si a povestilor relatate de localnici, suntem siguri ca Yeti nu e doar o fictiune", a declarat Takahashi.

Alpinistul Reinhold Messner, care a escaladat de multe ori varfurile muntilor Himalaya si care a crezut, in 1986, ca l-a gasit pe Yeti, a recunoscut, in cartea "In cautarea lui Yeti", publicata in 1998, ca acesta nu exista decat in imaginatia oamenilor, care il confunda adeseori cu ursul brun de Himalaya.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor