Uraganul Isaac a ajuns pe uscat, mii de oameni părăsind deja regiunea din sud-estul Louisianei
alte articole
Mii de oameni şi-au părăsit locuinţele, după ce uraganul Isaac a ajuns pe uscat, în sud-estul Louisianei, şi se îndreaptă spre New Orleans, relatează BBC.
Isaac este însoţit de rafale de vânt cu viteze de până la 130 de kilometri pe oră şi urmează să ajungă la New Orleans la exact şapte ani după Katrina. Oraşul a activat noul sistem antiinundaţii.
Preşedintele american Barack Obama i-a avertizat pe locuitorii din zonă să asculte apelurile de evacuare şi să nu "înfrunte soarta".
Mii de oameni au părăsit deja regiunea, iar mulţi dintre cei care au rămas s-au încuiat înauntru.
La ora locală 00.00 (7.00 ora României), centrul uraganului se afla la 105 kilometri sud de New Orleans şi avansa cu circa 13 kilometri pe oră, a anunţat Centrul american pentru uragane.
Corespondentul BBC la New Orleans a declarat că lucrările recente de infrstructură sunt distruse de vânt, iar mai mulţi copaci au fost rupţi.
Peste 200.000 de locuinţe şi firme din Louisiana şi Mississippi au rămas fără curent electric.
Obama a decretat stare de urgenţă pentru cele două state, astfel că autorităţile locale au acces la fonduri federale.
"Vreau să încurajez toţi locuitorii de pe coastă să asculte autorităţile locale şi să le urmeze ordinele - inclusiv dacă li se spune să evacueze", a declarat preşedintele marţi. "Acum nu este momentul să sfidăm soarta. Acum nu este momentul să ignorăm avertismentele oficiale. Trebuie să luăm situaţia în serios", a subliniat el.
Cu puţin timp înainte ca Isaac să ajungă la nivelul de uragan, guvernatorul de Louisiana, Bobby Jindal, a cerut Agenţiei federale pentru situaţii de urgenţă (FEMA) să declare stare de urgenţă pentru tot statul. El a precizat că, dacă ar fi declarat mai târziu, nu ar fi fost rambursate toate cheltuielile.
"Am învăţat din experienţe trecute că nu poţi aştepta, trebuie să exerciţi presiuni asupra birocraţiei federale", a spus Jindal, care şi-a anulat participarea la Convenţia Republicană, din cauza furtunii.
Primarul de New Orleans, Mitch Landrieu, a declarat marţi că oraşul său este "oficial în linia focului" şi a precizat că aeroportul este închis şi nu va servi ca adăpost.
Landrieu a anunţat că porţile de 8 metri înălţime care apără zonele cele mai grav afectate de Katrina în 2005 au fost închise marţi dimineaţă. "Nu vom avea un eveniment similar Katrinei", a dat el asigurări, admiţând însă că există zone din oraş care ar putea fi inundate.
Autorităţile nu au ordonat evacuări, dar au sfătuit locuitorii să îşi baricadeze casele şi să îşi facă provizii.
Oraşul New Orleans este foarte vulnerabil la furtuni, pentru că este construit sub formă de bol, iar centrul este sub nivelul mării. Locuitorii speră că miliardele de dolari cheltuiţi pe consolidarea apărării în faţa inundaţiilor vor da rezultate de această dată.
Până acum, Isaac a provocat moartea a 24 de oameni în Haiti şi Republica Dominicană şi a provocat pagube semnificative în Caraibe.