UPDATE - Privatizarea CFR Marfă: Transferoviar Grup se retrage din cursă şi contestă procedura. A rămas doar Grup Feroviar Român

Asocierea româno-austriacă Transferoviar Grup-Donau Finanz GMBH & Co KG a informat miercuri că a luat decizia de a se retragă din cursa de privatizare a CFR Marfă şi îşi rezervă dreptul de a contesta procedura de privatizare la instituţiile competente. În aceste condiţii, în cursă a rămas doar Grup Feroviar Român, societate controlată de omul de afaceri Gruia Stoica.
CFR-ist intr-o locomotiva din gara de nord a Timisoarei. (BOGDAN FLORESCU/The Epoch Times Romania)
Epoch Times România
19.06.2013

UPDATE: Transferoviar Grup, în asociere cu Donau Finanz GMBH & Co KG, a informat miercuri că a luat decizia de a se retrage din cursa de privatizare a CFR Marfă şi îşi rezervă dreptul de a contesta procedura de privatizare la instituţiile competente. În aceste condiţii, în cursă a rămas doar Grup Feroviar Român, societate controlată de omul de afaceri Gruia Stoica.

Asocierea româno-austriacă Transferoviar Grup - Donau Finanz GMBH & Co KG, a decis să oprească propcedura de achizitionare a pachetului majoritar al CFR Marfă şi îsi rezervă dreptul de a contesta procedura de privatizare la instituţiile abilitate, reiese dintr-un comunicat de presă.

Asocierea româno-austriacă ”a utilizat importante resurse umane şi financiare, atât interne (personal de conducere şi execuţie), cât şi externe (consultanţi, avocaţi) pentru a se încadra în termenele impuse de Ministerul Transporturilor, în calitate de instituţie publică implicată în procesul de privatizare. Având în vedere complexitatea procesului şi volumul semnificativ de informaţii care trebuiau analizate pentru realizarea în mod corespunzator a propriei evaluari a CFR Marfă, am depus la Ministerul Transporturilor mai multe cereri de amânare”, precizează documentul citat.

”Aceste cereri au fost respinse, în ciuda standardelor europene în materie de privatizări care impun acordarea unui termen de minim 2 luni pentru realizarea de către potenţialii investitori a propriei evaluări (camera de date a putut fi accesată începand cu 27 mai 2013). Termenele rezonabile sunt de altfel singura modalitate de asigurare a egalităţii de tratament a investitorilor, care poate compensa gradul diferit de cunoaştere a situaţiei CFR Marfă. In consecinţă, astăzi, 19 iunie 2013 suntem puşi în situaţia de a nu depune oferta angajantă în cadrul procesului de privatizare a CFR Marfă. În acelaşi timp vom incepe să analizăm alternativele legale disponibile pentru protejarea intereselor noastre economice în Romania”, a declarat Transferoviar Group.

***

Astăzi se expiră termenul limită pentru depunerea documentele de participare la licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă.

Documentele trebuie depuse până miercuri, la ora 12.00, termenul fiind unul de decădere.

Joi, la ora 11.00, Comisia de Privatizare a CFR Marfă va deschide plicurile cu documentele de participare la licitaţie şi va stabili ofertantul câştigător.

Privatizarea CFR Marfă se realizează printr-o procedură de vânzare de acţiuni prin metode combinate cu criterii de precalificare, constând în negociere pe baza de oferte preliminare şi neangajante, urmată de licitaţie cu ofertă în plic pentru un pachet majoritar de 51% din capitalul social al companiei.

În urmă cu zece zile, Ministerul Transporturilor a anunţat că în cursa pentru privatizarea CFR Marfă au mai rămas doar două firme, după ce oferta OmniTRAX a fost respinsă. Ministerul a precizat că, după încheierea procedurii de verificare a documentelor depuse de investitori, pe “ lista scurtă” se mai află Grup Feroviar Român şi Asocierea Transferoviar Grup & Donau Finanz GMBH.

În urma analizării documentelor, s-a constatat că, în timp ce Grup Feroviar Român şi Asocierea Transferoviar Grup & Donau Finanz GMBH au depus ofertele preliminare şi neangajante şi comentariile asupra contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni, aşa cum o cereau procedurile, plicul depus de compania americană OmniTRAX Inc. nu conţinea oferta preliminară şi neangajantă şi nici comentariile asupra contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni.

La rândul său, OmniTRAX a anunţat în data de că a depus o contestaţie la procesul de privatizare a CFR Marfă, solicitând suspendarea acestuia până la rezolvarea contestaţiei.

“OmniTRAX contestă procedura de privatizare derulată până la data de 05.06.2013 şi finalizată cu o înştiinţare emisă de Ministerul Transporturilor, prin care aceasta a fost decăzută din dreptul de participare la etapele ulterioare ale procesului de privatizare. Această înştiinţare este dovada unui proces netransparent şi a unui calendar de privatizare care nu oferea niciunui investitor de bună credinţă ocazia să depună o ofertă legitimă şi argumentată, deoarece procedura permitea doar o săptămână pentru auditarea a peste 10.000 de documente, cu date în format neprelucrabil”, reiese într-un document emis de OmniTRAX Inc.

Procesul de privatizare a CFR Marfă, continuă însă cu cei doi ofertanţi.

Este cea de a doua tentativă de privatizare a CFR Marfă după ce, într-o primă fază, toate ofertele au fost respinse pentru că, potrivit ministrului Transporturilor, erau incomplete.

Privatizarea CFR Marfă se impunea având în vedere datoriile mari pe care compania le-a înregistrat an de an, declara la începutul lunii iunie fostul premier Theodor Stolojan care crede că important va fi, nu preţul obţinut în urma privatizării, ci capacitatea firmei care va câştiga licitaţia de a produce o restructurare de fond.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor