UPDATE: Curtea Constituţională a decis că preşedintele pleacă la Bruxelles

Curtea Constituţională va decide astăzi dacă România va fi reprezentată la Consiliul European de către preşedinte sau de către premier după ce Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic de natură constituţională privind reprezentarea României la Consiliul European.
Sediul Curţii Constituţionale aflat în Palatul Parlamentului (Epoch Times România)
Gina Zaragiu
27.06.2012

Curtea Constituţională a decis că preşedintele este cel care poate reprezenta România la Consiliul European. "În exerrcitarea atribuţiilor constituţionale, Preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de preşedintele României, în mod expres, primului ministru", se arată în comunicatul Curţii Constituţionale.

Imediat după decizia CCR, premierul Victor Ponta a anunţat că va merge la Bruxelles, la Consiliul European. El a justificat că are mandat din partea poporului care a votat USL şi din partea Parlamentului, în timp ce Traian Băsescu ar avea mandat doar din partea "celor cinci judecători" constituţionali pe care preşedintele i-ar fi impus în CCR.

***

Curtea Constituţională va decide astăzi dacă România va fi reprezentată la Consiliul European de către preşedinte de către premier după ce preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic de natură constituţională privind reprezentarea României la Consiliul European.

La audierea părţilor au fost prezenţi din partea Guvernului, premierul Victor Ponta, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean şi ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa.

Din partea Administraţiei Prezidenţiale, consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu, a prezentat punctul de vedere cu privire la conflictul constituţional. Întrebat dacă preşedintele Băsescu se va supune unei decizii a Curţii care ar spune că premierul Victor Ponta este cel care trebuie să meargă la Bruxelles, el răspuns că, "dacă asta e decizia, trebuie respectată".

În deschiderea şedinţei Curţii Constituţionale primul ministru a ţinut să specifice că dacă decizia judecătorilor Curţii va fi în defavoarea sa, atunci România s-ar transforma practic într-o republică prezindenţială, în care şeful statului ar avea toate drepturile, lucru ce-ar fi neconstituţional şi împotriva voinţei poporului.

"După cum ştiţi astăzi, împreună cu ministrul Justiţiei, ne-am prezentat în faţa Curţii Constituţionale. Ţin să vă informez acest lucru pentru că aceasta a fost o problemă esenţială, dacă Guvernul României şi dacă Parlamentul implicit îşi desfăşoară în continuare atribuţiile, conform Constituţiei sau dacă, aşa cum a solicitat reprezentantul preşedintelului, practic ne transformăm într-o republică prezidenţială în care preşedintele are toate drepturile, inclusiv de a conduce activitatea guvernamentală, ceea ce eu sigur, am considerat împreună cu colegii noştri ca fiind în afara Constituţiei şi în afara voinţei exprimate de către poporul român", a declarat Ponta.

Apoi premierul a abordat o serie de aspecte legate de atribuţiile constituţionale ale Guvernului şi de problemele administrative ale ţării, pentru a avea o imagine clară asupra poziţiei României înainte de participarea la Consiliul European. Victor Ponta şi-a încheiat discursul printr-un îndemn la ascultarea simţului datoriei de a guverna în slujba cetăţenilor.

"Avem foarte multe lucruri concrete. Haideţi să ne facem datoria şi să guvernăm şi sper că astăzi Curtea Constituţională să ne confirme acest drept de a guverna, aşa cum cer oamenii, pentru că nu cred că un singur om poate şi are dreptul să le facă pe toate", a concluzionat social democratul.

La ieşire, Victor Ponta a reiterat ideea exprimată la întâlnirea cu judecătorii Curţii: "Nu putem transforma şi nu se poate cere de către preşedintele României ca România să se transforme într-o republică prezidenţială în care toate drepturile să aparţină doar preşedintelui României. Acest lucru îl poate decide, dacă doreşte, doar poporul român, printr-o revizuire a Constituţiei".

Sesizarea preşedintelui a fost programată astăzi cu o zi înainte de reuniunea Consiliului European, care va avea loc pe 28-29 iunie la Bruxelles.

Ministerul de Externe a transmis, miercurea trecută, la Bruxelles componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European. Lista îl includea pe prim-ministrul Victor Ponta ca şef al delegaţiei, pe ministrul Afacerilor Externe şi ministrul Afacerilor Europene, nu şi pe preşedintele Traian Băsescu.

În replică, şeful statului i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta o scrisoare în care îi atrage atenţia că participarea la Consiliul European fără mandat din partea şefului statului „echivalează juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui".

Contestaţia preşedintelui a fost depusă după ce Ministerul de Externe l-a scos pe şeful statului de pe lista delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European. Lista îl includea, însă, pe prim-ministrul Victor Ponta ca şef al delegaţiei.

Arbitrajul Curţii Constituţionale a fost solicitat după ce, timp de mai multe săptămâni, conflictul dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta pe această temă s-a escaladat.

Parlamentul a adoptat o declaraţie potrivit căreia România va fi reprezentată fie de preşedinte, fie de premier, în funcţie de temele discutate.

Pe motiv că la reuniunea de la Bruxelles se dezbat teme economice, parlamentarii au votat ca la Consiliul European din 28-29 iunie să participe Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor