Unul dintre patronii staţiei GPL care a explodat la Crevedia ar fi urmărit să fugă din ţară. Ce au descoperit procurorii

Ionuţ Doldurea (Facebook/ionut.doldurea)
Andrei Popescu
14.06.2024

Ionuţ Doldurea, unul dintre patronii firmei Flagas SRL care operează staţia GPL din Crevedia, unde au avut loc două explozii în 2023, soldate cu şase decese şi 56 de răniţi, a căutat pe internet informaţii despre “ţări fără extrădare” şi “boli mentale cu care nu se face puşcărie”, se arată în rechizitoriul procurorilor, consultat de Aktual24.ro.

“Din procesul-verbal privind analizarea datelor obţinute din dispozitivul marca Apple, model Iphone 14 pro utilizat de Doldurea Ionuţ Daniel, încheiat la data de 17 octombrie 2023, a rezultat faptul că motorul de căutare SAFARI a fost folosit pentru căutarea următoarelor informaţii: ‘ţări fără extrădare, boli mentale cu care nu se face puşcărie şi boli cu care nu se face puşcărie’, aspect edificator pentru poziţia mentală a inculpatului, sub imperiul presiunii generate de evenimentul declanşat de conduita sa ilicită, anticipând consecinţele de ordin penal şi posibilitatea atragerii răspunderii în ceea ce îl priveşte”, se arată în rechizitoriu.

Atât Ionuţ Doldurea, cât şi Cosmin Stîngă, patronii firmei Flagas SRL, au fost trimişi miercuri în judecată de Parchetul General.

Cei doi, cercetaţi penal după explozie, sunt acuzaţi de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea siguranţei la locul de muncă, a transmis, într-un comunicat, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Ionuţ Doldurea este fiul primarului PSD din Caracal, tocmai reales pentru un nou mandat de primar.

Dosarul “Crevedia” a fost trimis spre competentă soluţionare Judecătoriei Răcari.

Comunicatul integral al Parchetului

Procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală a dispus trimiterea în judecată, sub controlul judiciar, a doi inculpaţi, persoane fizice, asociaţi şi administratori în drept şi în fapt ai unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii următoarelor infracţiuni:

1. Distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, faptă prev. de art. 255 alin.1 şi 2 Cod penal, cu referire la art. 254 alin. 2 Cod penal, constând în aceea că, în perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, în calitate de asociaţi şi administratori în drept şi în fapt ai unei societăţi comerciale, în mod sistematic, au promovat în cadrul societăţii o politică de funcţionare a acesteia grefată pe încălcarea repetată a dispoziţiilor legale în materia securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi a celor privind derularea operaţiunilor de alimentare, transport, transvazare şi depozitare cu combustibil GPL, la punctul de lucru neautorizat amplasat în comuna Crevedia, Şoseaua Bucureşti-Târgovişte nr. 231, judeţul Dâmboviţa.

Astfel, a fost autorizată şi impulsionată desfăşurarea de activităţi de descărcare a produsului GPL din cisterne auto, autorizate ADR, în rezervoare cisternă, neautorizate ADR, precum şi utilizarea unei pompe mobile improvizate, neautorizate, în condiţiile inexistenţei unor proceduri de lucru autorizate pentru realizarea activităţilor de descărcare / încărcare GPL. Toate acestea s-au desfăşurat într-o locaţie neautorizată situată într-o zonă puternic populată, fapte ce au creat premisele producerii la data de 26 august 2023, în intervalul orar 18:48-21:46, a unei prime explozii urmată de un incendiu, în contextul apariţiei unui defect de etanşare pe unul dintre furtunurile de transvazare/alt reper, ce a condus la crearea unor nori de GPL în amestec cu aerul, în diverse concentraţii, inclusiv în domeniul de explozivitate – în conjuncţie cu o sursă eficientă de aprindere, precum şi premisele propagării incendiului şi producerii unei succesiuni de alte 8 explozii a unor nori de vapori. Astfel, a fost cauzat decesul a 5 persoane şi vătămarea corporală a 54 de persoane, precum şi distrugerea şi degradarea unor bunuri imobile (8 case distruse total şi 80 distruse parţial)şi mobile precum şi a unor lucrări, echipamente, instalaţii sau componente ale acestora

2. Neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 349 alin.1 Cod penal, constând în aceea că, în perioada 30 septembrie 2020 - 26 august 2023, în calitate de angajatori, nu au luat măsurile legale de sănătate şi securitate în muncă - prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 1146/2006 privind cerinţele minime de securitate pentru utilizare în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă, în Hotărârea de Guvern nr. 1218/2006 privind stabilirea cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezenţa agenţilor chimici şi în Legea nr. 319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă - deşi aveau îndatorirea de a lua aceste măsuri, generând prin conduita urmată un pericol iminent de producere a unui accident de muncă, aspecte care au determinat producerea, la data de 26 august 2023, a unui accident colectiv soldat cu decesul şi vătămarea corporală a mai multor persoane, aflate în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau în afara muncii.

3. Nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă prev. de art. 350 alin. 1 şi 2 Cod penal, constând în aceea ca, în calitate de angajatori, nu au respectat obligaţiile şi măsurile stabilite cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă, prevăzute de H.G. nr. 1146/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă pentru utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă şi de Legea nr. 319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, deşi aveau îndatorirea de a respecta aceste măsuri şi obligaţii.

În condiţiile în care, în prealabil, împreună cu ceilalţi factori de decizie din cadrul societăţii elaborase în mod formal un set de măsuri care vizau activitatea acesteia în ansamblu, menit să ateste în mod artificial îndeplinirea obligaţiei de a asigura respectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă privind componenta de utilizare a unor echipamente de muncă fără pericol pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, în perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, au pus la dispoziţia angajaţilor societăţii, care desfăşurau activităţi lucrative clandestine la punctul de lucru neautorizat şi nedeclarat, o pompă mobilă improvizată, neautorizată şi afectată de vicii de funcţionare, determinându-i în mod activ pe angajaţii societăţii să o utilizeze in procesul de transvazare.

S-a intervenit astfel efectiv în procesul muncii şi s-a alterat în mod iremediabil modalitatea sa de derulare, generând prin acţiunile întreprinse o stare de pericol iminent de declanşare a unui accident de muncă, care s-a şi concretizat prin producerea, în data de 26 august 2023, pe raza comunei Crevedia din judeţul Dâmboviţa, a unui accident colectiv soldat cu decesul şi vătămarea corporală a mai multor persoane, aflate atât în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, cât şi în afara muncii.

Totodată, prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată şi a unei inculpate, persoană juridică, la care cei doi inculpaţi aveau calitatea de asociaţi şi administratori în drept şi în fapt, sub aspectul săvârşirii aceloraşi infracţiuni.

Prin actul de sesizare a instanţei, s-a solicitat judecătorului de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Răcari menţinerea măsurilor asigurătorii instituite şi menţinute, având în vedere că subzistă temeiurile care au determinat luarea şi menţinerea acestor măsuri. Astfel, prin ordonanţa din data de 6 septembrie 2023 s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra a 63 imobile aparţinând inculpatei persoană juridică, asupra unui imobil aparţinând unui inculpat şi asupra a 7 imobile aparţinând celui de al doilea inculpat.

De asemenea, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a popririi asupra a 15 conturi bancare deţinute de către cei doi inculpaţi persoane fizice în vederea asigurării resurselor necesare pentru despăgubirea părţilor civile. Prin ordonanţa nr. 462/P/2023 din data de 28 decembrie 2023 s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului cu privire la bunuri mobile aparţinând persoanei juridice, respectiv părţi sociale la mai multe societăţi.

Activităţile de cercetare penală au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor