Unul dintre liderii opoziţiei ruse ştie cine ar putea să-l învingă pe Putin (presă)

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)

Liderul opoziţiei ruse Boris Nemţov a declarat că soarta Rusiei depinde în acest moment de regele Abdullah al Arabiei Saudite sau Abdullah bin Abdulaziz al-Saud, relatează miercuri agenţia de presă ucraineană Ukrinform.

'Abdullah bin Abdulaziz al-Saud. Regele Arabiei Saudite. De el depinde în mare măsură soarta, economia şi politica Rusiei (sau v-aţi imaginat că de Putin!). Saudiţii, potrivit Reuters, vor să reducă preţul la petrol la 80 de dolari (pe baril) pentru a-i înlătura pe concurenţii americani, care produc gaze de şist scumpe şi extrag petrol la mare adâncime. În plus, ei exercită presiune asupra Iranului şi asupra Rusiei în scopul de a le determina să nu mai sprijine regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad', scrie Nemţov pe blogul său de pe site-ul postului de radio Eho Moskvî.

Politicianul rus a remarcat că ţiţeiul Brent a scăzut constant în ultimele patru luni, de la 115 dolari la 85 de dolari pe baril.

Cu toate acestea, Nemţov, fost vicepremier între 1997 şi 1998, în timpul mandatului preşedintelui Boris Elţîn, recunoaşte că 'regele saudit nu este omnipotent'.

'Rusia şi ţările OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) sunt împotriva propunerii sale, întrucât economiile lor sunt obişnuite cu preţurile ridicate la petrol. Lui Putin nu-i rămâne decât să meargă la biserică şi să se roage ca regele Abdullah să eşueze', scrie Nemţov.

Potrivit acestuia, regele saudit nu are de ce să se teamă, având 730 miliarde de dolari de rezerve în aur şi valută. Unele media au suspectat o înţelegere între SUA şi Arabia Saudită în scopul menţinerii unui preţ redus la petrol, de care depinde într-un grad ridicat economia rusă, în contextul actualelor sancţiuni occidentale împotriva Moscovei pentru rolul său în criza ucraineană.