Rusia: Niciun fel de resetare a relaţiilor cu SUA fără anularea sancţiunilor (Medvedev)

Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev (ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AFP / Getty Images)

Sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse au provocat mari prejudicii cooperării dintre Rusia şi SUA, astfel încât o resetare a relaţiilor bilaterale în absenţa ridicării acestora este imposibilă, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, într-un interviu acordat miercuri postului de televiziune american CNBC, citat de Ria Novosti şi TASS.

'Desigur, nu. Absolut imposibil. Să vorbim direct, nu noi am inventat aceste sancţiuni, acestea au fost concepute de partenerii noştri din comunitatea internaţională. Aşa cum spunem noi, Dumnezeu să îi judece', a declarat Medvedev, răspunzând la întrebarea despre posibilitatea 'resetării' relaţiilor dintre Rusia şi SUA în contextul actualelor sancţiuni.

'Noi cu siguranţă vom supravieţui acestor sancţiuni. Nu am nicio îndoială că peste un timp ele se vor evapora, nu vor mai exista pur si simplu, dar nu este nicio îndoială că ele au cauzat un prejudiciu important relaţiilor dintre noi', a afirmat premierul rus.

Referitor la contactele sale cu liderii europeni în contextul actual tensionat, Medvedev a indicat că sancţiunile împotriva Rusiei şi măsurile de protecţie adoptate ca răspuns de Moscova nu au afectat relaţia sa personală, bunăoară, cu cancelarul german Angela Merkel.

'Am relaţii bune cu toată lumea. Ştiu ca şi preşedintele (Vladimir) Putin are relaţii bune cu toţi. Problema nu stă în relaţiile personale - putem să ne sunăm peste o zi sau să ne scriem felicitări de Crăciun - problema stă în economia reală. Dacă aceasta este o economia reală, atunci este şi o politică reală', a declarat Medvedev, în interviul pentru CNBC.

Primul ministru rus a subliniat că sancţiunile nu au provocat încă nicio pagubă semnificativă niciuneia din părţi, dar în viitor ar putea apărea şi Rusia nu este interesată într-o astfel de evoluţie.

'Aş dori să spun încă o dată: nimic dramatic nu s-a produs nici pentru economia noastră, nici pentru economia Uniunii Europene şi cu atât mai mult pentru cea americană, care în general nu depinde de economia Rusiei. Însă, dacă aceasta situaţia va continua, potenţialul negativ se va acumula. Este evident', a subliniat Medvedev.

În acest context, el a amintit că Germania este al doilea partener comercial al Rusiei după China, cu un volum al schimburilor comerciale de ordinul a 400 miliarde de dolari.

SUA şi UE au instituit, în mai multe etape, sancţiuni împotriva Rusiei pentru rolul acesteia în criza ucraineană, condiţionând ridicarea acestora de detensionarea situaţiei în sud-estul Ucrainei.